113

1.Se zidana/montažna gradnja res bolj izplača?

Na prvi pogled ste morda pričakovali nižjo ceno, primerljivo z mobilno hiško. Modularna hiška ni mobilna hiška, kakovost in izolativnost sta namreč na nivoju zidane ali montažne hiše. Pri zbiranju ponudb na prostem trgu in povezovanju podizvajalcev za zidano hišo so cene na prvi pogled lahko nižje, ko pa dejanski projekt realizirate in upoštevate vse komponente, na katere ste v interni kalkulaciji pozabili (slaba usklajenost izvajalcev, podaljšanje rokov, napake zaradi različnih izvajalcev..), je cena zelo verjetno višja. Poleg tega morate biti v času zidane in montažne gradnje ves čas prisotni in na tekočem, kar zadeva vaš čas in dodaten stres. Pri zidani gradnji to pomeni tudi čas 3 let.Pri modularni hiški Cubie je ceno vključeno vse potrebno, kopalnica, priključki, uporaba kvalitetnih in preverjenih materialov in prejmete ceno na ključ - brez dodatnih nepredvidljivih stroškov. Kaj se vam torej bolj izplača?

2.Ali se lahko moduli kasneje tudi dokupijo?

Lahko. Je pa dobro že pred načrtovanjem prvega modula imeti to opcijo v mislih, tako da se pri tem modulu predvidi morebitna lokacija oken in vrat ter napeljave, tako, da je že prvi modul pripravljen tako, da se lahko enostavno predela za naslednji modul.

3.Po kolikem času je potrebno modularno hišo renovirati?

Renovacija je primerljiva z montažno hišo. Pri obnovi se običajno menja streha, fasada, okna, vrata. To je pri hišah vseh gradenj; zidane, montažne ali modularne, enako. Konstrukcija je tako kot pri zidanih hiša tudi pri lesenih hišah večna, če se hiša primerno vzdržuje. Večji pomislek je dejanska življenjska doba lesene hiše, ker se nekateri bojijo, da bo lesena hiša čez 20-30 let dotrajala in začela trohneti. To res drži, če je hiša slabo narejena. Če voda, vlaga zatekata v leseno konstrukcijo in tam zastajata. V preteklosti je bilo kar nekaj primerov, ko so 10 let stare montažne hiše bile popolnoma neuporabne, ker detajli niso bili pravilno rešeni. Take nevšečnosti tvegate, če izberete najcenejšega ponudnika/ najcenejše materiale. Če pa je "zunanji ovoj" narejen resnično vodotesno, če je podlaga hidroizolirana, če je kritina (in pločevinaste obrobe okoli kritine) narejena dobro, potem je lesena konstrukcija večna, tako kot opeka. Takšne detajle imamo dobro rešene na podlagi večletnih izkušenj. Lahko rečemo, da je prva obnova predvidena po 30 letih.

4.Ali je modularna hiša CUBIE potresno varna?

Objekt je zgrajen po smernicah in direktivah, ki zagotavljajo najvišjo možno potresno varnost. Dokaz za to je, da naši objekti brez poškodb prestanejo prevoz na izbrano lokacijo s kamionom po slovenskih cestah, kar povzroči več tresljajev kot najmočnejši potresi.

5.Koliko metrov je lahko največja modularna hiša CUBIE?

Naši objekti nimajo omejitev, ki so povezane s kvadraturo. Večje objekte sestavljamo iz več modulov, ki jih določimo na podlagi drugih omejitev. Kvadratura posameznega modula je omejena na 48 m2 kar pomeni 12 m x 4 m.

6.Ali lahko v modularni hiši CUBIE bivamo skozi celo leto?

Izolativnost CUBIE objekta je že v standardni izolaciji primerna za naše podnebje, tako je bivanje mogoče skozi vse štiri letne čase. Izolativnost je odvisna od vaših želja oz. koliko želite uporabljati modularno hiško. Le kot počitniško poleti/pozimi, kot vikend hiško ali skozi celo leto. Osnovna izolacija sten se prične pri 15 cm izolacije, pa do 40 cm. Izolacija stropa od. 20 cm do 40 cm, izolacija tal od 10 cm do 20 cm.

7.Ali je modularna hiša CUBIE enaka kontejnerju ali mobilni hiški?

Ne. Modularna hiška se po sestavi in kakovosti sploh ne približa niti mobilni hiški, niti kontejnerju. Narejena je namreč na višjem nivoju gradnje, primerljivem z montažno hišo. Razlika med modularno gradnjo in montažno hišo pa je, da je modularna hiša v celoti narejena v nadzorovanem proizvodnem procesu pod streho, posledično ni bojazni, da bi materiale v hiši uničilo ali poškodovalo nepredvidljivo deževje v fazi gradnje. Ko je hiška končana, pokrita, jo s Hiab tovornjakom peljemo na željeno lokacijo in jo v enem dnevu postavimo. Še ena prednost modularne bivalne hiške je, da je premična, saj jo zaradi svoje modularnosti lahko prepeljemo na novo lokacijo. Sama modularnost pa nam tudi omogoča dodajanje več modulov - večjo kvadraturo hiše.

8.Kakšna je življenjska doba modularne hiše CUBIE?

Modularna hiša je praktično večna in popolnoma primerljiva z montažno hišo, ob pravilnem vzdrževanju seveda, kakor je to potrebno tudi pri zidani ali montažni hiši. Rok trajanja objekta je torej odvisen od upoštevanja smernic vzdrževanja in posledično od skrbi za sam objekt. Vgrajeni materiali imajo različno dolge roke trajanja, glede na specifikacije in ob upoštevanju smernic vzdrževanja ter ob uporabi, ki je v skladu s priporočili proizvajalcev ima življenjsko dobo 50 let ali več.

9.Ali za modularno bivalno hišo potrebujem gradbeno dovoljenje?

Za modularno hišo CUBIE gradbeno dovoljenje je potrebno, je pa zaradi svoje zasnove izredno poenostavljeno in posledično tudi cenejše. Če želite priklop na vodo, elektriko, svojo hišno številko, brez gradbenega dovoljenja žal ne gre. Se pa zahteve razlikujejo od občine do občine, zato najbolje, da se za točen odgovor obrnete na lokalno upravno enoto.

10.Kakšna je cena modularne bivalne enote CUBIE?

Modularne hiške CUBIE so narejene na ključ ali do poljubne gradbene faze. Kakovost gradnje in izolacije je popolnoma primerljiva z montažno hišo. Ker je vsaka hiška narejena po naročilu, je točno ceno težko podati. Se pa cene gibljejo od 1200 do 1600 EUR/m2 od 50m2 dalje. Po željah stranke izdelamo tudi kopalnico. Pri manjših kvadraturah s kopalnico zna biti cena višja, saj kopalnica zahteva svojo investicijo.