Odgovornost do okolja

Vračamo naravi, to kar nam daje z zasaditvijo več kot 328.000 dreves.

Lesu dajemo življenje.

Lepo se nam je slišalo, ko smo ta slogan leta 2008 postavili na našo spletno stran. Vendar tudi slučajno nismo vedeli kako močan pomen bo dobil desetletje kasneje.

Zelena prihodnost je edina prihodnost.

In tega se zavedamo.

Pomembna vrednota h kateri smo se v podjetju Mizarstvo Hrovat zavezali je odgovornost. Odgovornost do dela ki ga opravljamo, do ljudi, s katerimi sodelujemo in odgovornost do okolja.

Dolgo smo iskali pot, da naravi vrnemo to, kar ji vzamemo. Pa smo jo naposled našli. Bila je pred našimi očmi.

🌳Naša pot je sajenje dreves.🌳

In točno to je način, kako danes »lesu dajemo življenje«.

 

Do današnjega dne smo z našimi aktivnostmi skupaj posadili že 649.747 dreves.

Zakaj sadimo drevesa?

Zavedamo se, da s svojimi dejanji ne bomo spremenili sveta. Naš cilj pa je, da s sajenjem dreves postanemo zgled tistim, ki ga lahko. Pot k trajnostnem načinu življenja se začne pri nas. Pri posamezniku. In več kot je nas posameznikov (in podjetij), boljši zgled dajemo tistim, ki bodo to nekoč postali.

Kako sadimo drevesa?

  • Ni pomembno po kateri poti gremo. Vsak najde tisto pot, ki mu je blizu. Mi smo izbrali sajenje dreves. In na to smo neizmerno ponosni. Čutimo odgovornost, da:
    posadimo toliko dreves kot jih posekamo.
  • z zasaditvijo dreves kompenziramo CO2, ki ga v koledarskem letu spustimo v zrak

Drevesa sadimo v sklopu projekta Treecelet, ki je nastal prav v tej mizarski delavnici.
Sadimo tam, kjer nas najbolj potrebujejo. Trenutno smo najbolj aktivni Tanzaniji, Madagaskarju in Indoneziji, delujemo pa še na sledečih lokacijah:

https://treecelet.si/nasi-projekti/

Želimo si globalne spremembe...

…ker vemo, da je to edina pot. In zato smo ustanovili projekt Treecelet. Treecelet je projekt, ki s prodajo zapestnic in zero-waste produktov sadi drevesa in kar je še pomembejše - ozavešča ljudi o problematiki sekanja gozdov. In ravno to mizarsko podjetje je inspiracija, da danes s ponosom živimo naše pravo poslanstvo.

Ko smo začeli s sajenjem dreves smo mislili, da se borimo zgolj proti globalnemu segrevanju. To je izziv, s katerim se sooča razviti del sveta. Skrbijo nas višje temperature, taljenje oceanov, dostop do pitne vode, kvaliteta zraka itd. In prav je, da nas takšne stvari skrbijo, saj bomo le tako na dolgi rok preživeli. Če bi s trenutnim načinom življenja želeli živeti trajnostno bi potrebovali kar 6x več površine, kot nam jo ponuja naša zemlja.

Ko pa smo prvič osebno obiskali našo sejalno ekipo v Tanzaniji, kjer smo tudi najbolj dejavni, smo dobili vpogled v pristno resnico, ki jo začutiš šele, ko stopiš pred te ljudi. Tam se je čas že skoraj iztekel. V gorovju Usambara (sever Tanzanije) je bilo posekanih več kot 50% gozda in danes to močno vpliva na podnebje. Vlage je v zraku manj, zato je manj tudi padavin. Tam, kjer so drevesa izsekana, se pojavlja erozija zemlje in ta ni več rodovitna. V svetu, kjer ljudje nimajo služb in denarja, s katerimi bi si kupili hrano, to pomeni ključno razliko med lačnim in sitim prebivalstvom. Tam lahko poješ samo tisto, kar pridelaš na lastnem vrtu. Če je vode premalo in če zemlja ni rodovitna, je prebivalstvo lačno. In to najbolj boli pri otrocih.

Točno tu delamo direkten vpliv. In točno tu nas najbolj potrebujejo. Ne morem vam opisati občutka, kako so prebivalci veseli, ko v vas prispejo nova drevesa. Nikoli ne pozabiš pristnih nasmehov, posameznikov, ki se osebno pridejo zahvalit, kako ti poglavar vasi izreče dobrodošlico in kako otroci stečejo za tovornjakom z drevesi, ko ga zagledajo.

Z našimi aktivnosti ne rešujemo narave. Ta bo preživela, s človekom ali brez njega. S tem, ko živimo trajnostno, v resnici rešujemo samega sebe. Rešujemo človeka in ga spodbujamo, da ta postane del narave. Da sobiva z vso to lepoto, ki ga obdaja in predvsem, da to lepoto opazi in spoštuje. Vse kar potrebuje naše srce imamo tukaj in zdaj. Samo videti je potrebno.

V Mizarstvu Hrovat smo v preteklih letih izračune izvajali na sledeč način: Tabela izračuna C02.

Ali smo pri izračunu CO2 izpusta popolni?

Ne. Si pa tega želimo. Želimo si, ker se zavedamo kako pomembno je postati dober zgled. Bolj kot bomo natančni pri izračunu, lažje bomo sporočilo širili naprej. Veliko je dejavnikov kjer še vedno težko določimo točne vrednosti. Trenutno to rešujemo z »nadmero«. Raje posadimo več in imamo mirno vest. Si pa želimo sodelovanja s strokovnjaki, ki nam lahko pomagajo ta izračun izpopolnjevati. Še bolj pa si želimo drznih in pogumnih posameznikov, ki znajo takšen način razmišljanja vpeljati v velika podjetja. Šele takrat bo vpliv na zemlji resnično opazen.

Za sodelovanje sem vedno dosegljiv na naslovu jaka@hrovat.net.

"Zavedamo se kako pomembno je sodelovati. Le skupaj lahko premikamo meje in kreiramo svetlo prihodnost za vse nas. Zato sodelujemo s kar 264 slovenskimi podjetji, ki so naši dobavitelji, poslovni partnerji, vzdrževalci, monterji ali svetovalci. Hvala, ker nam z nakupom tega izdelka pomagate ohranjati zdrav sistem, kjer vsak zaposlen in vsak partner dobi pošteno plačilo za svoje delo."