ZIMSKI VRT: Ideje in nasveti

  • 21 novembra, 2019
  • Domen

Ko se zjutraj odpravljamo v službo, že čutimo, da je zima pred vrati, saj vidimo svojo sapo, prav tako pa je zunaj še vedno trdna tema.

To občuti tudi vaš vrt, ki sedaj že mirno počiva in se pripravlja na naslednje leto.

Marsikdo je v tem obdobju žalosten, saj ni več »brkljanja« po vrtičku in opazovanja, kako rastejo vaše vrtnine, ki ste jih tako skrbno negovali.

A naj vas potolažimo, saj tudi med zimo, ne zmanjka vrtnih opravil. V svojem novem blogu vam razkrijemo, kaj vse lahko naredite med zimo, da boste v naslednje letu pripravljeni na nove vrtne podvige.

1. Čas je za inventuro in razmislek

Potrebujete novo leseno vrtno hiško za orodje, ali pa si morda želite pred hišo postaviti pergolo, kjer boste gostili piknike?

Zima je idealna za razmišljanje in pregled celotnega leta. Ideje, ki so se nam porodile med delom na vrtu, pa jih nismo imeli čas premisliti, so sedaj dozorele in so pripravljene na resen pogovor.

Vrtna lopa Hvar z leve

Pred prvim snegom se zato z družino usedite na svoj vrt, se sprostite in zamislite, kaj bi lahko uresničili prihodnje leto. Presenečeni boste, ko bodo na plan začele hoditi ideje, ki so bile med poletjem pokopane pod goro dela.

2. Vrt lahko postane družinski projekt

Mnogokrat se zgodi, da se vrta lotevata le starša oz. stara starša. Skrbita za vrtnine ter vzdržujeta vse objekte. A vrt je lahko pravi družinski projekt, kjer se člani povežejo ter ustvarijo nove spomine.

Vse se začne med zimo, kjer lahko otrokom vzbudimo zanimanje za rastlinski svet. Lahko posadimo kakšne začimbe v lonček ali pa načrtujemo popravila lesene ograje oz. si skupaj zamislimo kakšen nov projekt. S tem bomo poskrbeli, da bomo vsi skupaj v pomlad zakorakali pripravljeni in oboroženi z novimi idejami.

3. Poskrbite za drevje in živali

Ptice na vrtu so vaše prijateljice. Ne samo, da pomagajo vzdrževati naravno ravnovesje, temveč tudi pokončajo veliko žuželk. Zato jim v ptičjo hišico nastavite hrano, saj vam bodo spomladi vse to vrnile, ko vas bodo branile pred škodljivci.

Nikakor pa ne pozabite na drevesa in druge rastline. Predvsem prvi sneg zna hitro povzročiti veliko škoda, zlasti listavcem, ki jim še ni odpadlo vse listje. Moker sneg se oprime listov in polomi veje. Zato preostale liste otresemo ali pa jih oberemo kar z roko, če je to mogoče.

Lesena ograja Komenda od dalec 2

Še več idej za zimski vrt najdete TUKAJ, kjer tudi naš Jaka z vami podeli kako misel ali dve. Upamo pa, da smo z današnjim zapisom poskrbeli, da boste v naslednjo sezono vstopili polni novih idej ter poskrbeli, da bo vaš vrt zasijal v novi luči.