690
Datum objave: 25. februar 2019

Zima se bliskovito bliža in urejanje vrtov je že v zadnjih fazah. Vsi že pospravljamo, popravljamo ograjo in še zadnjič letos kosimo travnik. Še malo pa bomo lopato in drugo vrtno orodje pospravili v vrtno lopo ter zaključili letošnjo vrtno zgodbo.

A čeprav je prvi sneg že za »ovinkom«, to ne pomeni, da med samo zimo ne moremo nič postoriti za naš vrt. Tokratni prispevek smo zato posvetili t.i. zimskemu vrtu ter 3 idejam, ki jih lahko za vrt storite, ko na njem še leži sneg.

1. NAČRTUJTE ZA PRIHODNJE LETO

Letošnja zima naj bi bila zelo blaga in s precej manj snega kot lanska. To pomeni, da lahko pričakujemo prva dela na vrtu že zelo zgodaj. Če upoštevamo še trenutno ugodno gospodarsko rast, kjer so vsi gradbinci ter obrtniki hitro zasedeni, pomeni, da moramo tako spomladi imeti jasno vizijo in načrt za dela na vrtu. Ne glede na to, ali se boste lotili resnejše prenove, ali pa samo dodali en element, morate do potankosti poznati korake, saj boste tako hitreje in lažje prišli do želenega izida.

Če pa za prihodnje leto ne nameravate resneje prenavljati vrti, pa bo načrtovanje pomagali tudi pri samem sajenju vrtnin in cvetlic. Dobro pripravljen načrt in seznam stvari, ki jih morate storiti, je vedno dober za optimalen potek dogodkov, ne samo na vašem vrtu, temveč tudi v življenju nasploh.

2. IŠČITE NOVE IDEJE

Mrzli zimski dnevi in predvsem večeri so idealni za »brainstorming« o novih idejah, ki jih bomo spomladi skovali na vrtu. Je idealen čas, da pregledamo vse forume, kataloge, Instagram, Facebook in Pinterest ter generiramo nove ideje.

Z dobrim raziskovanjem pa ne bomo dobili samo novih idej, temveč se bomo tudi veliko naučili, saj bomo spoznali drugačne vpoglede in pridobili različne vidike. S tem bomo v pomlad štartali še bolj pripravljeni in zagotovo bomo vrt popeljali na novo raven.

3. POPRAVITE ORODJE

Do sedaj smo spoznali, da je zima odlična za načrtovanje in iskanje novih idej. Tretja stvar, ki je ravno tako pomembna za spomladanski vrt, pa je orodje. Zima je idealni čas, da pregledamo vse orodje, ga očistimo in po potrebi popravimo. Namreč zelo rado se zgodi, da smo polni idej in načrtov za pomlad, ko pa je čas za delo, pa vidimo, da je naše orodje čisto »fuč«.

Zato priporočamo, da pregledate vse lopate, motike, žage in drugo nujno orodje. S tem boste poskrbeli, da ko se lotite popravljanja lesene ograje ali sajenja nove gredice, ne bo prišlo do nepotrebnih komplikacij in da se bo vaša naslednja vrtna sezona začela s polnim zagonom.