675
Datum objave: 1. avgust 2019

Tako kot pri ostalih obrtniških delih je tudi pri vrtnih hišicah večna dilema, koliko plačati za izdelek in katerega ponudnika izbrati v množici različnih dizajnov, materialov in predvsem RAZLIČNIH CEN.

Zakaj so lahko razlike v cenah tako velike in na kaj moramo biti pozorni? Delno smo na to vprašanje odgovorili v svojem prejšnjem prispevku (najdete ga TUKAJ), danes pa se bomo še malce bolj spustili v podrobnosti o morebitnih napakah, na katere lahko naletite, pri nakupu poceni vrtne ute.

Pri poceni vrtni hišici lahko pričakujete sledeče težave:

  • Razpoke v lesu
  • Veliko število grč, ki niso zakrpane in imajo veliko verjetnost, da izpadejo
  • Veliko smole
  • Površna obdelava: brez brušenja in slabše oblano, (ker je kvaliteta lesa slabša, so deske bolj ukrivljene, posledično pa so ponekod vidne sledi skobeljnega stroja)
  • Večja vlažnost v lesu (sušenje lesa v sušilnici ima svojo ceno), kar pomeni, da se ob izsušitvi lahko v lesu naredijo večje razpoke, krivine in špranje med deskami
  • Površna montaža: nižja cena pomeni tudi, da je v projekt zajetih manj delovnih ur. Če želimo v krajšem času končati vrtno hišico iste velikosti, pomeni, da jo lahko naredimo le bolj površno. Ali pa jo naredimo na pol. Med površna dela uvrščamo: nenatančni rezi lesa, vijaki niso v liniji, kritina ni 100 % zatesnjena.
  • Pomanjkljiva ponudba in doplačila ob koncu projekta: nizka cena, je lahko tudi znak, da bo po končanem projektu prišel obračun z nepredvidenimi deli in posledično stroški. Ti lahko drastično dvignejo ceno. To lahko izhaja iz dejstva, da je izvajalec določena dela v ponudbi pozabil zajeti. Morda jih je izračunal narobe, možno pa je tudi, da gre za pretkano taktiko nižje začetne cene, s katero je lažje dobiti posel.

Pomembno je tudi naslednje vprašanje: »Ali je postavka na ponudbi “izdelava, dobava in montaža vrtne ute” dovolj podrobna? Je to res vse, kar MORATE vedeti o izdelku?«

Takšna besedna zveza se v pripravi ponudb velikokrat uporablja in se lahko razlaga na različne načine. Pa je ta dovolj podrobna? Boste vedeli, kakšna kvaliteta lesa je predvidena, kakšna je obdelava lesa, kako bo izdelek sestavljen in kakšna so tveganja za vas? Vas izvajalec opozori na morebitna tveganja z izdelkom, garancijo itd.? Ste dobavni rok dorekli tudi pisno?

Vse to so točke, ki lahko ob zaključku projekta pomenijo začetek spora, če vaša pričakovanja ne bodo izpolnjena. In dejstvo, mimo katerega ne moremo – nižja, kot je ponudba, manj je možnosti, da bodo vaša pričakovanja izpolnjena.

V svojem podjetju smo pristaši ponudb, ki vsebujejo podrobne opise, natančne informacije glede izdelka, montaže, materialov, pogojev sodelovanja in dobavnega roka. Le na ta način lahko poskrbimo, da se dogovora zares držimo. Če dogovora ni, se ga namreč ni potrebno držati, kajne?

Ustni dogovori o kvaliteti lesa, vlažnosti, izbiri kritine, zaščiti lesa, dobavnih rokih itd. so ob morebitnem zapletu brezpredmetni. Takšnemu izvajalcu lahko le slepo zaupate. Pa je bolje slepo zaupati izvajalcu, ki ima podjetje registrirano 2 leti in vam kvalitetnih referenc še ne more pokazati (ali pa se spretno izmika), ali (če bi že morali) slepo zaupati podjetju, ki je na trgu že dolga leta in ima za seboj veliko uspešno realiziranih projektov, ki jih tudi z veseljem pokaže?

Poleg tega pa višja cena izdelka ne odraža le kvalitete materiala. Natančna izdelava je pogoj, ki ga lahko izpolnimo le, če so zaposleni v podjetju zadovoljni in imajo poštene delovne pogoje. Imajo legalne zaposlitvene pogodbe, imajo regrese, bolniške in dopuste. Takšen način delovanja, pa hkrati pomeni tudi višji strošek dela, kot ga imajo izvajalci, s kronično preobremenjenimi zaposlenimi, med katerimi nekateri delajo “na fuš”, tudi sobote in nedelje, skoraj brez dopusta. Na koncu se postavi vprašanje, kateri delavec se bo za vaš izdelek bolj potrudil? Mislimo, da je odgovor jasen.