18

Dne 5.11.2018 je v časniku FINANCE objavljen članek o podjetju Mizarstvo Hrovat, v rubriki “Najpodjetniška ideja”, s tematiko vrtnih hišic CUBIE. Povzetek se nahaja spodaj. Prijetno branje vam želimo 🙂

V Mizarstvu Hrovat se radi pohvalijo z dolgo tradicijo podjetja, ki zadnjih osem let svoje prihodke povečuje. Med izdelki, ki so jih v zadnjem času poslali na trg pa so tudi vrtne hišice Cubie, ki so na trgu že šesto leto. Kot pravi Jaka Hrovat, te hišice zaznamuje moderen dizajn, z njimi pa ciljajo na trge severno od Slovenije, torej Avstrija, Nemčija, Cubie pa so prodali tudi v Luksemburg in na Hrvaško.

“Vsaka hišica je ročno izdelana po meri in predstavlja unikaten izdelek. V fazi načrtovanja si za vsako hišico vzamemo čas in natančno prisluhnemo željam naročnika. Hišice so izdelane z veliko mero natančnosti izurjenih mizarjev, ki so pozorni na vsak detajl. Na voljo je več vrst fasad, med katerimi lahko izbiramo, da se čim bolj približamo željam stranke, hišica Cubie pa ne potrebuje vzdrževanja,” zatrjuje Hrovat.

Kot pravi, imajo stranke pri izbiri lesa, več možnosti. Večina se jih odloči za sibirski macesen, zaradi modernega videza, in obstojnosti, nudijo pa tudi impregnirano smreko, fasadni omet, pločevino in fundermax plošče, ki pridejo v poštev, če se želijo povsem približati dizajnu stanovanjske hiše, poleg katere stoji vrtna hišica. Konstrukcija hišice je izdelana iz kovine, ker pa za postavitev ni nujno potrebna betonska plošča, je priprava podlage zelo enostavna. Hišico sicer v celoti izdelajo v delavnici in jo na lokacijo postavijo že izdelano.

Od tri pa do 15 tisoč evrov za hišico

Letos so v Mizarstvu Hrovat izdelali več kot 50 Cubie hišic in podoben cilj so si zadali za 2019. Je pa cenovni razpon za tako hišico zelo širok: cene se gibljejo od 3.500 in 15 tisoč evrov. Kot pojasnjuje sogovornik, je cena odvisna od več dejavnikov, glavna sta velikost hišice in material. Če se kljub jesenskemu času zdaj odločite za nakup hišice, boste nanjo čakali tri mesece. Rok dobave je sicer odvisen tudi od proizvodnih kapacitet, ki jih prilagajo povpraševanju. Hišice sicer nenehno nadgrajujejo in izboljšujejo. “Razvoj takšnega izdelka se v resnici nikoli ne konča. V katalog smo tako sčasoma dodali kar širok nabor dodatne opreme – police, alarm, solarno energijo, LED razsvetljavo, nosilce za kolesa, stojala za smuči …”

Letos v načrtu 30-odstotna rast

Lani so v Mizarstvu Hrovat ustvarili približno 760 tisoč evrov prihodkov, ti pa jim sicer rastejo že osmo leto zapored. Kot pravi Jaka Hrovat, za letos načrtujejo 30-odstotno rast, podobne načrte pa imajo sicer tudi za 2019. V podjetju pa tudi zaposlujejo: letos so ekipo povečali na 23 ljudi, sveže zaposlenih je sedem. “Čas in denar v veliki meri vlagamo v ekipo. To je temelj, da lahko kot mali obrtniki premikamo meje. Naložba v ekipo ima veliko prednost pred vložkom v tehnologijo ali infrastrukturo. Dobra ekipa bo vedno našla pot. Moderna delavnica brez ekipe pa nikoli,” pravi Hrovat. Se pa Hrovat rad pohvali, da bolj kot obrtniki v tem družinskem podjetju, razmišljajo kot start-up ali IT podjetja. “Smo fleksibilni, prilagajamo se hitro in učinkovito, nismo omejeni s ‘to se ne da,’ izobražujemo se na dnevni ravni, oglašujemo digitalno, uporabljamo metode vitkega podjetništva …”

S 1. januarjem 2019 postajajo prvi slovenski CO2 nevtralni obrtniki, kar pomeni, da CO2, ki ga proizvede podjetje, v celoti kompenzirajo z zasaditvijo dreves nasprotno enake vrednosti, hkrati pa bodo posadijo toliko dreves kot jih posekajo, pravi Hrovat. (VIR: Najpodjetniška ideja: Cubie, po meri izdelane vrtne hišice)

Finalisti izbora Naj podjetniška ideja

Leta 2019 smo z našimi CUBIE hiškami postali finalisti izbora Najpodjetniška ideja, ki ga vsako leto organizira Revija Finance.