Zaščitite se z brisoleji!

  • 25 februarja, 2019
  • Domen

Zaščitite se z brisoleji!

Pojem brisolej oz. brisol ima korenine v francoščini. Gre za sodobno zasnovano zunanje senčilo. Sestavljeno je iz vrtljivih vertikalnih ali horizontalnih lamel, ki imajo eno izjemno lastnost. Namreč, so vrtljive in vam omogočajo uravnavanje svetlobe, ki prodira med njimi. Gre za funkcionalno rešitev, ki vsakemu lastniku omogoča, da svetlobo v prostoru uravnava po svojih željah.

Prostor med posameznimi lamelami služi za odvajanje toplega zraka, ki se pogosto nabira pod površino, a obenem so brisoleji odlična zaščita pred vetrom in dežjem saj se zaprejo v nekaj sekundah, kar pomeni, da bo vaša terasa vedno zaščitena pred vsemi vremenskimi pojavi.
Izdelani so lahko iz plastike, aluminija in lesa. Leseni brisloeji so estetsko lepši in okolju prijaznejši, hkrati pa imajo vse lastnosti plastičnih in aluminijastih.

Vrste brisolejev

Poznamo vertikalne in horizontalne brisoleje

  1. Vertikalni brisoleji vas ščitijo pred vdorom močne jutranje ali večerne svetlobe v prostor. Namesto, da z roletami prostoru vzamemo vso svetlobo, so vertikalni brisoleji opcija, kjer si količino svetlobe uravnavate po želji. Tako, vaša jutranja kavica na terasi poteka brez nadležnega sonca in z ravno pravšnjo osvetljenostjo, da lahko brez težav preberete jutranji časopis.

  2. Horizontalni brisoleji, so namenjeni pokrivanju teras. Gre za idealno nadomestilo pergole, pri kateri je glavna težava, da ne morete uravnavati količino svetlobe v prostoru horizontalnimi brisoleji pa bo vaša terasa dobila ravno pravšnjo količino svetlobe, obenem pa je to hitra in zelo učinkovita zaščita pred dežjem. Zaradi vrtljivosti lamel, se le te hitro sestavijo in nudijo 100% zaščito pred dežjem.

Kje lahko uporabimo brisoleje?

Poleg že omenjene zaščite pred različnimi vremenskimi pojavi, birsoleji nudijo intimo. Razne betonske stene in visoke žive meje, vaš vrt ogradijo in mu vzamejo vso svetlobo. Brisoleji pa nudijo zaščito pred radovednimi pogledi mimoidočih, a hkrati vašemu vrtu dajejo osvetljenost. S postavitvijo ogledal na primerna mesta, lahko usmerjate tok svetlobe točno na želena mesta.

Strešni brisolej

Brisoleje, lahko uporabimo tudi kot premično steno. Zaradi vrtljivosti, lahko steno odpiramo in zapiramo. Tako ob poletnih mesecih uživamo v svežem zraku in svetlobi, hkrati pa steno hitro zapremo in dobimo dodaten prostor, zaščiten pred vremenskimi vplivi.