674
Datum objave: 22. avgust 2019

V svojih prejšnjih blogih in vlogih smo velikokrat poudarjali pomembnost in obstojnost sibirskega macesna. Še vedno trdimo, da je to eden izmed najboljših materialov za vrtno opremo, saj zdrži in kljubuje vsem vremenskim pogojem ter vam služi vrsto let.

Da pa boste vse skupaj bolje razumeli in spoznali, zakaj smo lahko prepričani o njegovi kvaliteti, pa si preberite spodnje vrstice, kjer smo malce bolj podrobno opisali to drevesno vrsto.

Sibirski macesen in naših 55 let izkušenj…

Pred kratkim je naše mizarstvo prešlo v tretjo generacijo, kar pomeni, da je za nami več kot 55 let dela z lesom. Skozi vsa leta je prek naših rok potovalo veliko različnih vrst lesa in nabralo se je ogromno znanja, ki se je iz generacije v generacijo samo nadgrajevalo.

Poleg tega pet desetletij pomeni, da smo veliko lesenih izdelkov spremljali skozi njihovo celotno življenjsko dobo. Spoznali smo, kako se na dežju obnaša smreka, kako obstojni so različni premazi in kako pomembno je, da za vrtne izdelke resnično uporabimo kvaliteten les.

Vse te izkušnje pa govorijo tudi to, da je avtohtoni sibirski macesen prve kvalitete optimalna kombinacija kakovosti in cene. Namreč, čeprav je sibirski macesen izredno kvaliteten les, obstajajo eksotični lesovi, ki so boljši, a seveda zahtevajo svojo ceno. Macesen pa je za svojo kvaliteto še vedno cenovno dostopen.

Kaj je avtohtoni sibirski macesen?

V prejšnjem odstavku smo omenili avtohtoni sibirski macesen. To pomeni, da je rasel v Sibiriji in ne na kakšni plantaži. Na to moramo biti še posebej pozorni, saj na trgu obstaja veliko t.i. plantažnega sibirskega macesna, ki pa je samo približek avtohtonega.

Kot smo že omenili, je pravi avtohtoni sibirski macesen rasel v mrzli Sibiriji. Posebnost Sibirije je strnjenost gozdov. Ker posledično pomeni, da posamezno drevo doseže malo sončne svetlobe. Drevesa zato rastejo počasi in v višino. Ker rastejo počasi, so letnice izredno skupaj. V praksi to pomeni, da ima avtohtoni sibirski macesen kar 10 letnic na 1 cm prežagane deske. Medtem, ko ima plantažni le 3-5.

Gostoto letnic neposredno povezujemo z obstojnostjo lesa. Bolj je les gost, boljša je njegova obstojnost. Tak les uvrščamo med t.i. resonančne lesove, ki imajo eno izredno lastnost. Ob povečani vlagi se les enakomerno širi in ob povečani svetlobi, enakomerno krči. S tem je možnost razpok in krivljenja lesa manjša in vaš izdelek je »varen« veliko dalj časa.

Sibirski macesen in estetika

Zadnja dobra lastnost sibirskega macesna je njegov videz. Še enkrat več na ta dejavnik vpliva Sibirija. Ker je v sibirskih gozdovih edini vir sončne svetlobe zgoraj, zaradi lažjega absorbiranja le te tudi veje rastejo višje. Velik del debla tako ostane neporaščen, tak material pa skoraj ne vsebuje grč in smole, ki ravno tako kvarita videz in funkcionalnost končnega izdelka.

S sibirskim macesnom boste »varni«

Upamo, da smo vam s tem malce bolj predstavili ta odličen les in vas naučili, da čeprav je na prvi pogled sibirski macesen malce dražji, se vam čez leta oddolži s kvaliteto, obstojnostjo in estetiko.