707
Datum objave: 25. februar 2019

Čeprav je zunaj še vedno globoko pod lediščem, se v nas že poraja veselo pričakovanje pomladi in toplejših dni. Prijeten občutek, kako bomo zopet uživali na svežem zraku, toplem soncu in vseh aktivnostih, ki jih prinese pomlad.

Ena izmed najbolj priljubljenih aktivnosti pa je seveda VRTIČKANJE. Veliko vas komaj čaka, da se »zapodite« v svoje vrtove in začnete ustvarjati. Pri tem pa vam izbira prave gredica bistveno pomaga. Pri tem pa je VISOKA VRTNA GREDICA v veliki prednosti. O njej smo se že razpisali v enem izmed prejšnjih zapisov. Preberete si ga lahko TU.

In če smo v prvem zapisu govorili bolj o različnih možnostih uporabe gredice, se bomo v tem osredotočili na njene tehnične lastnosti in kako si izbrati tako, ki vam bo pisana na kožo.

ZDRAVJE JE VEDNO NA PRVEM MESTU

Tu apeliramo na vaš hrbet oz. križ. Ko se odločate za nakup visoke vrtne gredice, imejte v mislih, do kam se lahko sklonite, ne da bi se pri tem bali, da vas bo »usekalo« v križu. V mislih imejte tudi kam, boste postavili gredico in kako boste do nje dostopali, saj so od tega odvisne same dimenzije vrtne gredice. Če boste imeli omejen dostop do nje (recimo samo z ene strani), potem naj ne bo širša kot 70 cm. V kolikor pa imate dostop z obeh strani, potem je gredica lahko široka 100 cm in več. Izbira prav širine bo olajšala vaše vrtičkanje in vaš križ vam bo hvaležen, saj se ne boste stegovali in obremenjevali KRIŽA.

Seveda pa je za varstvo vašega hrbta enako pomembna VIŠINA gredice. Pri samo višini gredice upoštevajte, da višja gredica pomeni več zemlje in več lesa kar je dražje, a za vas bolj udobno, saj se vam ne bo potrebno preveč sklanjati. Najboljša rešitev je, da najdete razmerje, ki vam najbolje ustreza, priporočamo pa, da za mero vzamete razdaljo med kolenom in pasom. V številkah to pomeni, da je optimalna višina gredice med 40 in 90 cm. Seveda pa je na koncu vse odvisno od vaših potreb, saj omejitve glede dimenzij z naše strani ni in vsako gredico prilagodimo vašim željam.

UPOŠTEVAJTE OBLIKO VAŠEGA VRTA

Če imate dovolj prostora, potem lahko gredice postavi v vrsto eno zraven druge. S tem boste efektivno izkoristili prostor ter si omogočili dober dostop z vseh strani. V kolikor živite v bloku ali stanovanjski hiši in ste s prostorom omejeni, potem lahko gredico naredimo v črki L, ki se bo prilegala kotu. V tem primeru upoštevajte zgoraj omenjeno širino 70 cm.

ALI LAHKO GREDIC ZAMENJA NAVADEN VRT?

Pogosta zmota je, da so visoke gredice namenjene samo gojenju različnih začimb in želišč. Vendar, temu ni tako, saj so tovrstne gredice primerne tudi za »klasično« vrtičkanje. Da pa ne bomo samo teoretizirali, si poglejte spodnje primere slik enega izmed vrtov.

NIMAM ČASA, A BI ŠE VEDNO RAD VRTIČKAL

Danes je čas dobrina, s katero zelo previdno razpolagamo. Vemo, da bi mnogi izmed vas zelo rado vrtičkalo, a enostavno ne najdete potrebnega časa. No, tudi za to smo našli rešitev. In ta je v obliki GREDICE Z ZALIVALNIM SISTEMOM. Omogoča samodejno zalivanje vaših vrtnin tudi takrat, ko vi nimate časa. Količino vode regulirate sami in potem vse poteka samodejno. Super kajne?

NIMAM VRTA, A BI ŠE VEDNO RAD VRTIČKAL?

Tudi za to se najde rešitev. Klasične visoke gredice so postavljene na zemljo, iz katere črpajo hranilne stvari. Če vi te možnosti nimate, potem je za vas primerna VISOKA GREDICA s pločevinastim vložkom. Gredico lahko postavite kar na dvorišče, teraso ali balkon in zadeva je rešena. Seveda pa mora v tem primeru biti zemlja v gredici primerno bogata s hranilnimi snovmi, ki bodo poskrbele za uspešno rast vaših vrtnin.

Sedaj pa kar v akcijo in naj bo to vaša najboljša sezona vrtičkanja.