Vse je v detajlih!

  • 25 februarja, 2019
  • Domen

Kaj loči dober izdelek od vrhunskega? Kaj je tisto, kar v nas zbudi »WAW« efekt? To so detajli! Ne glede na to, ali gledamo sliko, kip ali pa leseno uto so detajli faktor, ki spremenijo dober izdelek v vrhunskega.

 

 

Ste že kdaj opazovali umetniško sliko in si mislili, »hmm to je pa kar dobra slika«. Potem ste videli naslednjo in doživeli ste omenjeni »waw« efekt. Vsaka črta do potankosti izrisana, vsaka pika točno tam, kjer mora biti, nič ni prepuščenega naključju. Mislili ste si, to je to, to je vrhunska umetnina. Vse prejšnje »samo dobre« slike so bile pozabljene, ker preprosto niso bile narejene s tako mero ljubezni, natančnosti in mojstrstva.

Pri lesenih izdelkih stvari niso nič drugačne. Trg ponuja ogromno izvajalcev, ki izdelujejo od enostavnih lesenih žlic do kompleksnih lesenih brunaric in hišk ter drugih večjih projektov. Nekateri so samo dobri in lepi, nekateri pa so resnično vrhunski in izdelani do potankosti. In kakor je v slikarstvu pomembno, da obvladaš sence in poznaš barve, je pri lesenih izdelkih pomemben izgled ter predvsem obstojnost.

Če se najprej dotaknemo estetskega vidika. Pri visokokvalitetnih lesenih izdelkih je ta dejavnik zelo pomemben faktor. Namreč dobri mizarji so pozorni na vsak še tako majhen detajl. V to spada tudi popravljanje »napak« kot so izpadle grče ali smolnice. Poleg samega estetskega videza je to dodana vrednost na kvaliteti. Grče ne izpadajo in smola ne izteka.

Redke popravljene »napake« se pred radovednimi pogledi skrijejo, saj se deske obračajo tako, da je viden samo najlepši del vašega lesenega izdelka. Seveda, mora za češnjo na torti biti vse lepo zbrušeno. In če je vse to delo enega samega proizvajalca, potem je za nastanek napak možnosti manj, saj to pomeni, da pozna celoten postopek in vaš izdelek je zares kvaliteten.

 

 

Poleg tega je pomemben sam dizajn lesenega izdelka. Lahko uberete varno pot in izberete tradicionalne in preverjene oblike. S tem ni nič narobe in veliko ljudi že ima podoben izdelek in so z njim zadovoljni. Samo s tem niste kupili oblikovno zanimivega in ne nujno tudi kvalitetno izdelanega produkta. Kupili ste dober in preverjen izdelek, ki pa se ne razlikuje od ostali sto ali tisoč, ki so že tradicionalno na trgu. Na drugi strani pa so izdelki, ki izstopajo iz povprečja. Prinesejo drznost, eksotiko in svežino. So unikatni in vsak, ki ga bo videl, bo doživel »WAW« efekt. Predvsem, pa so vsi detajli do potankosti obdelani.

Seveda pa ni dobrega lesenega izdelka, brez obstojnosti. In tu se naredi največja razlika med dobrimi in boljšimi izdelki. Dobri izdelki so narejeni iz dobrih materialov. Zdržijo nekaj časa in potem začnejo propadati. Seveda, če je tu govora o leseni žlici, to ni težava. Če pa govorimo o leseni fasadi, ograji ali celo leseni hiški, potem to pelje v drago vzdrževanje in enormno porabo časa in živcev.

Medtem ko so v boljših izdelkih, vgrajeni najboljši materiali. Od tipa lesa do kvalitete vijakov in ne nazadnje tehnološko najboljših strojev za obdelovanje lesa. Nič se ne spregleda in vse je narejeno premišljeno in izdelano na podlagi dolgoletnih izkušenj.

 

 

Sedaj se začne porajati vprašanje. Kateri izdelek izbrati? Zdrava pamet in logika pravita, da vrhunskega. A veliko ljudem, se tu zatakne pri ceni. Vidijo višjo ceno od konkurence in si mislijo: »Tale pa nateguje, zihr ima nekaj za bregom«. Odidejo h konkurenci, ki jim vse obljubi za nižjo ceno. Seveda, pri marsikateremu poceni izdelku, so zamolčana nujno potrebna doplačila. A kmalu se pojavijo prve težave. Slabši material začne kazati svoje pomanjkljivosti. Potrebna so popravila, ki zopet stanejo, reklamacije so neuspešne ipd.. Ko potegnete črto, ste na koncu izdelek plačali dvakrat. Pri izdelkih, kjer stojijo za njimi dolgoletne izkušnje in znanje, je teh težav bistveno manj. Če pride do težav, stojimo za svojim delom in jih rešimo.

Za zaključek samo ena misel. Ko se naslednjič odločate za nakup lesenega izdelka, ne glejte samo cene. Pred sabo imejte vse, kar ste danes prebrali. Cena odraža trud, srčnost, znanje in občutljivost za detajle. In naše mizarstvo se trudi, da ostaja na tem nivoju. Svojim strankam poskusimo ponuditi samo najboljše, kar znamo in zmoremo.

 

DETAJLI NA NAŠIH KONČNIH IZDELKIH