Od CO2 neodvisnih obrtnikov, do globalnega projekta!

Imamo samo eno Zemljo. To je neizpodbitno dejstvo, ki se ga premalo zavedamo. Čeprav je v zadnjih letih ozaveščenje o posledicah in vplivih našega načina življenja bistveno boljša, smo še vedno v izjemno kritičnem obdobju, kjer samo mi odločamo, kakšna prihodnost nas čaka.

Ker smo tudi v svojem podjetju odvisni od narave, saj nam le ta daje les, smo pred kratkim postali CO2 neodvisni obrtniki. To pomeni, da kompenziramo za ves C02, ki ga izpustimo v zrak, in sicer v obliki sajenja dreves. V to je všteta tudi vožnja za avtomobili, poraba elektrike ipd. Tako, da zares storimo vse, da nevtraliziramo svoj odtis in vpliv na okolje.

A ker vedno razmišljamo širokopotezno, se je iz te ideje razvila še ena večja. Ideja, ki jo širimo po Sloveniji ter tudi izven meja naše male države. Imenuje se Treecelet. O njej smo že pisali nekaj malega, s tem prispevkom pa vas želimo še dodatno informirati o razlogih, ki stojijo za rojstvom tega projekta.

Treecelet je projekt, kjer s prodajo modnih zapestnic sadimo drevesa. Pomoč naravi želimo približati povprečnemu človeku in pokazati, da ni treba, da si okoljevarstvenik ali pa znanstvenik, da pripomoreš k bolj zeleni prihodnosti našega planeta.

Menimo namreč, da en sam človek lahko resnično spreminja samo sebe, a če stopimo skupaj, lahko spremenimo svet, saj na koncu vsak kamenček v mozaiku pripomore k celotni sliki oz. v tem primeru, vsako posajeno drevo prispeva k izboljšanju trenutnega stanja gozdov.

Drevesa sadimo na najbolj ogroženih območjih. V tem primeru sta to Indonezija in Madagaskar. Za sajenje smo se povezali z organizacijo Eden Reforestation Project, ki ima samo za ta namen varovane nasade, kjer sadijo avtohtone vrste in s tem poskrbijo za pravilno oživljanje že izginulih gozdov.

Pri tem se velikokrat srečujemo z vprašanjem, zakaj ne sadimo v Sloveniji? Razloga sta dva. Prvi je, da je Slovenija ena izmed redkih držav, ki ima letni pozitivni prirast gozdov. Zato smo se osredotočili na res ogrožena področja. To pa nas pripelje do drugega razloga. Čeprav sta Indonezija in Madagaskar na drugem koncu sveta, ima to še vedno vpliv na nas. Podnebne spremembe so globalne ter posledice čutimo vsi!

Vsekakor pa bi radi poudarili, da vseeno nismo pozabili na Slovenijo, saj imamo v načrtih veliko akcij, kjer bomo drevesa sadili tudi pri nas.

A razlogi so še malce globlji kot le dejstvo, da naša Zemlja ne premore več take potrošnje, kot jo imamo danes. Vsi tvorci projekta smo mladi, saj smo v svojih dvajsetih letih. In čeprav veliko predstavnikov naše generacije živi za danes, mi stremimo v prihodnost. Razmišljamo o tem, kako bodo živeli naši otroci. Ali jim res želimo pustiti svet, ki je zaradi našega nespametnega ravnanja vdihnil svoj zadnji vdih?

Upamo in delamo na tem, da bo to ostal le scenarij, o katere bomo govorili našim otrokom in vnukom, medtem ko se bomo sprehajali po zelenih gozdovih.

Za konec bi vam radi razkrili še nekaj ciljev. Ker razmišljamo globalno in ker resnično želimo narediti spremembe, smo si prvi cilj postavili zelo visoko. Posaditi želimo najmanj 1 milijon dreves. Prepričani smo, da nam bo to uspelo, saj vemo, da se bo vedno več ljudi poenotilo z našo misijo ter nam pomagalo na tej poti.

A to ni naš edini cilj. Ko ga dosežemo, gremo na 10 milijonov, nato na 100…meje ni, dokler je volja, želja in zavedanje, da smo le samo kovač svoje lastne prihodnosti.

Več pa najdete na naši spletni stran treecelet.si