725
Datum objave: 25. februar 2019

Vsak lastnik hiše si ob njej želi imeti lep in urejen vrt. Ker pa je to včasih težko dosegljivo, vam predstavljamo nekaj koristnih nasvetov, ki bodo vaš vrt naredili kraljevski.

Kaj je lepšega kot lesena terasa, ki dopolnjuje vašo hiško in se razprostira čez vrt. Na njej ob poletnih mesecih pripravljate piknike,  postavite bazen ali pa samo uživate v sončnih zahodih. Ob večerih, povabite prijatelje na kozarec vina in sproščujoč pogovor. Z družino ob toplih poletnih dneh igrate družabne igre ali pa si celo ogledate film. Vsekakor, je lesena terasa lep in praktičen dodatek k hiši. Poleg tega pa, v nasprotju s keramičnimi ploščicami, betonom ali katerokoli drugo obliko, ohranja toploto in je prijetna.

Seveda pa dobra terasa ne sme biti brez primerne zaščite. Žgoče poletno sonce je zdravju zelo nevarno in tudi neprijetno. Če je vaš cilj imeti popoln vrt, mora dobra terasa nujno imeti dobro zaščito. Ne le, da vas ščiti pred soncem in vetrom, nudi tudi senco v vročih mesecih, kjer si lahko odpočijete in naberete novih moči za poletne aktivnosti in dogodivščine. Najbolj primerna zaščita je platnena streha, ali brisoleji. Ti, vam bodo poleg sence in zaščite, nudili tudi intimo in vas obvarovali pred radovednimi pogledi sosedov in drugih mimoidočih.

Sanjskega vrta pa ni brez dobrih cvetličnih gredic in zelenjavnega vrta. Težava pri standardnih gredicah je, da je za obdelovanje potrebno veliko sklanjanja in posledično se pojavijo bolečine v križu ter vse težje je vzdrževati lep in urejen vrt. Rezultat tega, je lahko  opustitev vrtnarjenja, kar je škoda, saj lep cvetlični vrt, popestri okolico hiše.

A rešitev ni tako zelo težka, kot bi si mogoče predstavljali. Namesto standardnega vrta, si omislite dvignjene gredice in s tem svojemu hrbtu prihranite naprezanje. Višina naj bo primerna, ne prenizka in ne previsoka, saj se boste potem spet naprezali pri dvigovanju vode za zalivanje. Predlagana višina, je približno višina vašega pasu, saj se vam ne bo potrebno sklanjati in ne dvigovati. Dvignjene gredice, pa imajo še eno izjemno lastnost. Namreč, pozitivno delujejo tudi na same cvetlice in zelenjavo. Standardni vrt sonce spušča samo z vrha, dvignjene gredice, pa sonce spustijo tudi s strani in tako omogočijo vaši zelenjavi, da dobi več toplote in posledično veliko hitreje raste.

Potrebujete tudi prostor, kjer boste shranili orodje za obdelovanje vrta. Najbolj primerne za to, so vrtne ute. Ob primerni izbiri, so dovolj velike, da omogočajo shranjevanje vašega vrtnega orodja, kosilnice, kolesa ipd. Ob straneh lahko fiksirate police, kjer odlagate gajbice in manjša orodja. Nekatere so že toplotno izolirane, tako da lahko med zimo služijo kot shramba. So tudi estetsko lepe in ob primerni postavitvi, vrtu dajejo zaključeno celoto. Z  izbiro vrtne lope, si naredite dodaten prostor v hiši ali garaži, ki ga lahko uporabite za druge bolj pomembne stvari.

Nenazadnje pa vaš sanjski vrt ne sme biti brez vroče kadi, ki vas bo grela ob zimskih mesecih in predstavljala osvežitev poletnih. Postavite jo v zavetje dreves, kjer se bo odlično zlila z okolico, vam pa bo nudila razvajanje v objemu narave.

Ob upoštevanju teh nasvetov in z malce estetskega čuta, bo vaš vrt kmalu postal prostor, kjer z veseljem preživljate prosti čas z družino ali pa se preprosto sproščate in nabirate novih moči, za prihajajoče projekte.