Les ali kovina?

  • 26 septembra, 2019
  • Domen

Vsi imamo radi moderen vrt. Je vir naše sreče in veselja ter kraj, kjer najdemo svoj mir.

A vedno več se pojavlja vprašanje, kaj pa je sploh moderen vrt?

Odgovor na to ni enoplasten in verjetno bi od 10 ih ljudi dobili 10 različnih odgovorov. Toda v vseh odgovorih pa vseeno najdemo dva materiala, ki se največkrat pojavljata. To sta les in kovina.

Materiala, ki imata praktično nasprotne lastnosti in v gradbeništvu vedno bijeta boj. A kateri je boljši?

V svojem današnjem zapisu bomo povedali, zakaj menimo, da je les tisti, ki vam bo na koncu prinesel večje zadovoljstvo.

Les je toplejši

Ko se dotaknemo kovine, nas skoraj vedno spreleti hlad. To pomeni, da se bomo v jutrih zelo težko naslonili na ograjo in uživali v sončnem vzhodu.

Na drugi strani pa imamo les, ki je na otip vedno topel in prijeten. Ne glede na to, če je bilo ponoči mraz, se bomo lahko zjutraj brezskrbno bosi sprehodili po svoji leseni terasi po jutranji časopis, brez, da bi ob tem zmrzovali.

Lesena terasa Stahovica od blizu

Podobno velja pri visoki vročini. Kovina se segreje in hitro postane neprijetna na otip, medtem pa les zaradi svojih termo lastnosti, vedno ohrani enakomerno temperaturo in s tem prijeten občutek ob dotiku.

Ohranjamo stik z naravo…

…in samim seboj.

Zgoraj omenjeni stik je vedno redkejši v sodobnem svetu. Vedno bolj smo obkroženi z betonsko jeklenimi strukturami, ki nas oddaljujejo od naše prvinskosti.

Zaradi želje po ohranitvi tega stika les ostaja in vedno bo ostal eden izmed najbolj iskanih materialov v gradbeništvu. Enostavno nas privlači in v nas vzbudi tople občutke, ob katerih se zopet povežemo z naravo ter svojimi predniki.

Lesena drsna polkna odpiranje

Zakaj pa ne oboje?

Seveda pa to ne pomeni, da »ne maramo« kovine. Tudi kovina ima veliko pozitivnih lastnosti, ki jo vsekakor postavljajo ob bok lesu. Smo celo mnenja, da ravno kombinacija lesa in kovine, vrtu doda prave elemente, ki poskrbijo, da dobimo moderen vrt, ki obenem še vedno ohrani stik z naravo.

Avtobusna postaja

Seveda pa je na koncu izbira materiala subjektivna stvar vsakega posameznika. Za nekoga je »hladna« kovina priljubljen material, za drugega pa »topel« les. A, ko boste naslednjič pred izbiro enega ali drugega materiala si zapomnite, zgornje misli, da je najlepši vrt tisti, ki ima vsakega po malo.