Katere vrste visokih gred poznamo?

Čeprav smo zakorakali v muhast april, lahko rečemo, da nam je pomlad že postregla z nekaj toplimi dnevi. Izkoristili smo jih za sprehode, skok na morje ali izlet v gore. A največ dogajanja so zagotovo dobili naši vrtovi, saj se je začela sezona vrtičkanja in urejanja naše oaze za hišo.

Visoke grede so postale izbira mnogih domačih vrtnarjev, saj predstavljajo tako estetski kot tudi izredno praktični dodatek k vrtu. A danes ne bomo pisali toliko o funkcionalnosti, temveč se bomo dotaknili tipov visokih gred. Le teh je kar nekaj, a za naše potrebe se bomo omenili nekaj najbolj pogostih.

KLASIČNA VISOKA GREDA

Pravijo, da klasika nikoli ne umre. In tako je tudi pri visokih gredah. Klasična visoka gred je še vedno najbolj pogosta na vrtovih. Je lepa in praktična ter jo lahko dimenzijsko prilagodimo vašim željam.

Visoke grede slider 2

Vanjo lahko posadimo zelišča, cvetlice ali druge vrtnine. Poudariti pa moramo, da morate pred nakupom definirati, ali bo gredica stala na zemlji ali na betonski oz. drugi površini. To je pomembno zaradi spodnje plošče. Na zemlji ta ni potrebna, medtem ko jo na drugih podlaga seveda potrebujemo.

OKROGLE VISOKE GREDE

Brat klasičnih visokih gred se ponaša z okroglimi linijami, ki bodo zagotovo pripomogle k bolj estetskemu videzu vrta. V kombinaciji s klasiko lahko vrt zaživi v povsem novi podobi, ki nobenega obiskovalca ne bo pustila ravnodušnega.

Visoke grede in okrogla korita cela

VISOKE GREDE NA NOGICAH

Ta oblika sicer ne spada v povsem svojo kategorijo, a vseeno ponuja dovolj posebnosti, da smo jo uvrstili na seznam. Z dodatkom nogic, gredi dodamo nove dimenzije in jo povišamo. Če bi višali klasično gredo, bi pri pripravi porabili veliko več zemlje, da bi jo napolnili do vrha, kar je potratno in nepotrebno. Z nogicami to izredno elegantno rešimo.

Višja visoka greda je primerna za vse, ki imajo težave z bolečinami v križu, saj še dodatno odpravimo sklanjanje in omogočimo, da vsi lahko uživajo v vrtičkanju brez nepotrebnih bolečin oz. nevšečnosti.

Pokrita visoka greda od strani

VISOKA GREDA Z ZALIVALNIM SISTEMOM

Ste pozabljivi ali pa enostavno nimate časa? Potem si morate poleg visokih gredic omisliti tudi avtomatsko zalivanje. Naš avtomatski zalivalni sistem s krmilnikom se lahko poljubno nastavi glede na čas delovanja. Izbirate lahko med tremi šobami z različnimi pretoki. Šobe so priložene zraven korita, katere enostavno namestite na mesto, kjer želite, da vam zalivalnik deluje. Zraven zalivalnega sistema vam izdelamo še poseben prostor za elektroniko in manjša vrtna orodja.

Sistem je predvsem priročen za dopuste, saj preden greste na morje, enostavno nastavite vse potrebne parametre in sistem bo vaše vrtnine skrbno zalival tudi medtem ko boste vi uživali na morju ali raziskovali gore.

Zalivalni sistem za visoke grede modul

TOPLA GREDA

Zadnji tip na našem seznamu pa je topla greda. Z zaprtjem zgornjega dela dela dosežemo učinek, ki bo skrbel za vaše vrtnine tudi pozimi ter podaljšal vaše ustvarjanje na vrtu. Kritina je navadno izdelana iz Lexan polikarbonatne kritine in zaključena z aluminijastimi profili. Temu dodamo še distančnik, ki ga uporabimo, kadar želimo, da je greda le delno odprta.

Dvignjena-topla-greda-5

Sedaj pa kar urno na vrt in upamo, da smo vam s tem seznamom pomagali pri vaših vprašanjih in dilemah glede tipa visoke grede, ki vam bi najbolj ustrezala.