Kaj lahko med zimo storimo za vrt?

  • 25 februarja, 2019
  • Domen

Topli dnevi so že daleč za nami. Vsi smo že pospravili vrtno orodje, kosilnico in pridelke. Vendar to še zdaleč ne pomeni, da mora vaš vrt pozimi mirovati. Veliko zelenjave lahko uspeva tudi pri zelo nizkih temperaturah. Na primer brstični ohrovt, listnato zelje ter nekatere vrste solat ob primerni zaščiti, lepo uspeva tudi v mrzlih zimskih dnevih. Vendar danes ne bomo govorili toliko o vrtninah, kot o tem, kako lahko za vrt storimo v zimskih dnevih.

ZAŠČITITE LESENE DELE ALI PA JIH KAR POSPRAVITE

Če še niste preverili lesenih delov vašega vrta, potem je sedaj res skrajni čas, da to storite. V kolikor je zaščitna lazura zbledela, ali pa se je začela luščiti, je skrajni čas, da se lotite obnove. Ko se lotevate zaščite, bodite pozorni na to, katere premaze uporabljate in predvsem na to, da je vaše orodje primerno in čisto.

Seveda to velja za statične dele vašega vrta, kot so ograje, vrtna hiška ipd. Lesene vrtne garniture pa so še veliko bolj dovzetne za mraz in vlago, zato je najbolje, da to postavite vsaj pod streho ali pa jo enostavno pospravite v vrtno hiško oz. garažo. S tem se bo ohranila kvaliteta lesa in spomladi boste lahko spet uživali v sončnih dnevih. Zavijanja v cerado ne priporočamo, ker se posledično spodaj zadržuje tudi vlaga, ta pa na dolgi rok lahko vpliva na življenjsko dobo.

STE POMISLILI NA ŽIVALI?

Tudi živali med zimo potrebujejo nego. To sicer ne pomeni, da mora vaša hiša postati živalski vrt, lahko pa na vrt postavite ptičjo hiško s hrano, ki bo pomagal veliko pticam, da lažje pridejo do hrane in preživijo zimo. Pri tem bodite pozorni samo na to, da mora ptičja hišica stati vsaj na višini 1,75 m. Le tako se ptice počutijo varne in imajo razgled na vse strani vrta.

KAJ PA NAMAKALNI SISTEM?

Voda v ceveh je STRUP za vaš vrt. Zaradi mraza le ta zmrzne in se razteza. To pomeni, da izvaja pritisk na vodovodno napeljavo in gumijaste cevi. Vse to lahko pripelje do uničenja celotne vodovodne napeljave, kar pomeni, da morate spomladi vse zamenjati. Rešitev za to je enostavna. Pred zimo zaprite zunanjo vodo. Nujno pa je tudi to, da izpraznite celotno vodovodno napeljavo. Tako, boste ohranili vaš vodovodni sistem in spomladi pridno zalivali vaše vrtnine.

ALI JE RES, DA SE POZIMI NA VRTU NE DA NIČ POSTAVITI?

Veliko je govora tudi o tem, da se pozimi na vrtu ne da nič postaviti. Zaradi mraza in snega je nemogoče postavljati vrtne hiške oz. karkoli drugega. To je mit!

Tudi med zimskimi dnevi se lahko marsikaj postori na vrtu. Še posebno naš način gradnje in dostave vrtne hiške, je več kot primeren za dostavo tudi med zimskimi dnevi. Dober primer so naše vrtne hiške CUBIE. Namreč, ker hiško dostavimo že dokončano, le to vzame resnično malo časa. Vse, kar mora biti pred tem pripravljeno, je podlaga na katero hiško postavimo in to je to. Drugih omejitev praktično ni. Hiška se dostavi tudi v rahlem dežju in snegu. Če je vreme resnično slabo potem seveda ta načrt odpade, vendar vremenski pogoji morajo biti resnično ekstremni, da vrtne hiške ne bi mogli dostaviti.

Vidimo torej, da je tudi v zimskem času dovolj dela na vrtu. Zanj je potrebno lepo skrbeti, da bo spomladi pripravljen na vaše nove vrtnarske podvige.