Izbrali smo izvajalca, ki je pobral avans, nato pa izginil

  • 25 februarja, 2019
  • Domen

Ste že doživeli kaj takega? Po vsej verjetnosti ne – in tako je tudi prav. Tega ne privoščimo nikomur. Mi, ki pa smo kot mizarji v gradbeništvo vpleteni vsak dan, slišimo kar nekaj takšnih in drugačnih zgodb. Zakaj pa pride do tega? To sporočilo morate prebrati do konca, ker je resnico enostavno prelahko »zaviti v celofan«!

Gradbeni trg je neusmiljen, hkrati pa je preplavljen z različnimi izvajalci. V močni želji, da izvajalec pridobi posel, obljubi praktično nemogoče, le zato, da si zagotovi delo.

Za vas bomo na primeru izdelave LESENE FASADE, pogledali realnost montaže in opozorili na nekaj pasti, ki vam jih zamolčijo mnogi izvajalci.

Če ste naleteli na ponudbo, ki je 30 ali celo 40 odstotkov nižja od ostalih, POZOR! Kot mizarji, ki smo na trgu prisotni preko 50 let, dobro poznamo nabavne cene materialov in dokaj natančno ocenimo predvideno porabo časa za izdelavo lesene fasade.

Možnosti, da se zmotimo pri pripravi ponudbe sigurno obstajajo. Tudi mi smo ljudje in tudi mi delamo napake, vendar pa je možnosti, da »se zakalkuliramo« manj kot pri izvajalcu z nepreverljivo preteklostjo. Če se vrnemo k ponudbi, ki je nižja za 30%… V gradbeništvu je možno varčevati na veliko načinov. Najraje pa se varčuje na kvaliteti materiala.

Če je bila ponujena kvaliteta AB ali celo BC, je to lahko prvi znak.

Če kot primer vzamemo sibirski macesen, ki je za zunanjo opremo najbolj popularen, ima v zgoraj omenjenih kvalitetah lahko veliko grč in smolnih žepkov, kar pa negativno vpliva na izgled in na življenjsko dobo. Nihče ne želi, da v nekaj letih začnejo nastajati luknje v lesu, ki so posledica izpadlih grč, ali pa se iz smolnih žepkov smola cedi še lep čas po vgradnji… Nihče si v lesu ne želi niti sredinskega lesa, ki je glavni krivec za razpoke in ukrivljen les. Poleg materiala, lahko varčujemo tudi na izbiri fasadne folije.

Sibirski macesen 1.kvalitete

Fasadna folija mora obvezno biti UV odporna…

…pa še to ni garancija, da bo preživela življenjsko dobo lesenega dela. Tudi v našem podjetju smo imeli primer, ko je dobavitelj fasadne folije garantiral njeno UV obstojnost, pa je ta po petih letih začela razpadati. Edina možna rešitev je bila, da smo fasado odstranili, zamenjali folijo in deske privijačili nazaj na svoje mesto. Brez dodatnih stroškov investitorja, kljub preteku garancijskega roka.

 

Izvajalec lahko varčuje tudi na pritrdilnem materialu.

Pri leseni fasadi je nujno potrebna uporaba INOX pritrdilnega materiala. Vroče cinkani vijaki na sibirskem macesnu lahko reagirajo, posledično pa se okoli vijakov naredi črni madež, ki ga ni mogoče odstraniti. Zaradi kemične reakcije, lahko vijaki kmalu pričnejo rjaveti.

Tudi če je material pripravljen pravilno, lahko s hitro montažo pokvarimo vse.

Hitrost je v današnjem svetu zelo pomembna. Pa je pomembnejša od kvalitete? Kratkoročno morda, vendar se na dolgi rok začnejo kazati napake. Nenatančni rezi, vijaki privijačeni brez predhodnje izvrtane luknje, premalo vijakov… Vsi te dejavniki pospešijo proces montaže tudi za 50%. Posledično je tudi strošek montaže nižji.

Privlačna začetna cena lahko skriva doplačila pri obračunu.

Kako veste, ali je izvajalec pri pripravi ponudbe upošteval vse potrebno? Kako veste, da pri končnem obračunu cena ne bo višja za 50%? Tega ne morete vedeti. Tu gre za zaupanje. Pri tem lahko pomaga natančno definirana ponudba in dobra osebna komunikacija. Jasno je, da pri informativni ponudbi niso zajeta vsa dela, je pa pomembno, da so v ponudbi opisani faktorji, ki vplivajo na spremembo cene.

Kaj pa, ko izvajalec ne izpolni vaših pričakovanj?

Takrat se lahko prične neprijeten del, ki si ga ne želi nihče. Vsak zagovarja svoje stališče, redkokdaj pa iz te točke sledi uspešen zaključka posla… Takšna zgodba se običajno zaključi z nedokončanim in neplačanim projektom.

Najbolj pomembno pa je, da se zavedate naslednje:

Če se želimo izogniti vsem tem težavam, je tudi cena višja. Vendar na koncu, ko je lesena fasada izdelana, tudi mi spimo mirno, ker vemo, da smo dali od sebe dober proizvod. Zavedati se morate, da dobre lesene fasade izpod 100eur + DDV po m2 ni!

Kako pa izbrati pravega izvajalca?

– Preglejte izvedene projekte/reference – so vam te všeč?
– Povprašajte po kvaliteti materiala. AB kvaliteta za vrhunsko izvedbo ni primerna!
– Kako je pripravljena ponudba? Je opis v ponudbi natančen? Je les brušen? Kakšna je fasadna folija in kakšni vijaki so uporabljeni?
– Je podjetje finančno stabilno in ali ima za seboj zadovoljne stranke?

Ob upoštevanju teh dejavnikov, je možnosti, da se opečete bistveno manj.

V razmislek: fasada je ogledalo vaše hiše. Je kot obleka na človeku… Vsi najprej opazijo fasado. Kvalitetno izdelana lesena fasada bo vaši hiši dala prestiž in visoko dodatno vrednost. Fasada iz slabega lesa nekvalitetne izdelave, čeprav ne dosti cenejša, pa bo vašo hišo naredila povprečno, s povprečno vrednostjo. Upamo si trditi, da bo hiša, ki ima kvalitetno izdelano fasado, na vrednosti pridobila več, kot ste plačali za izdelavo fasade. Dolgoročno vas torej kvalitetna izdelava fasade ne stane niti evra, medtem, ko vas bo slabo slaba izvedba stala iz leta v leto več. Z leti bo namreč vidnih vedno več napak, ki bodo nižale vrednost vaši nepremičnini.

Upam, da vam je ta članek koristil. Nam se zdi pomembno, da imate dostop do pravih informacij, saj le tako lahko naredite pravo odločitev. Ne trdim, da smo popolni ali brezhibni. Se pa trudimo odpraviti čim več napak, da je končni izdelek čim boljši.