5 tipov vrtnih ograj, ki jih morda še ne poznate

Poznamo veliko tipov ograj. Najbolj klasične so z vodoravnimi, horizontalnimi in diagonalnimi paneli. A te glavne kategorije lahko nadgradimo in dobimo zanimive variacije, ki navadni ograji, doda praktične lastnosti.

To bo tudi današnja tema bloga, saj vam bomo predstavili 5 tipov ograj, ki jih ne zasledimo pogosto, a vašemu vrtu dodajo nove dimenzije, tako z videzom kot tudi s funkcionalnostjo.

1. Lesena ograja z letvami na »smrečic

Moderni videz in inovativna konstrukcija, postavlja to ograjo v sam vrh vrtnih ograj. Letve so postavljene po principu »smrečice«, ki poleg edinstvenega videza, zagotavlja odlično odvodnjavanje in posledično daljšo življenjsko dobo ograje.

vrtna ograja ljubljana 6 od spredaj

Princip smrečice pa zagotovi dovolj zasebnosti za mirno uživanje na vašem vrtu v družbi prijateljev in družine.

2. Protihrupna ograja

Protihrupno ograjo si največkrat predstavljamo ob avtocesti ali železnici. Le redko pa pomislimo, da bi si podobno ograjo postavili na svojem vrtu, saj mislimo, da je to neizvedljivo. A dejstvo je, da lahko s preprostim dodatkom, podobno ograjo postavimo na vsak vrt.

Protihrupna ograja z desne

Z dodatkom protihrupnih panelov, ki so razvita prav za namen absorbacije zvoka, bo taka ograja zmanjšala prisotnost hrupa in razpršila zvok. Ograja je odlična za vrtove, ki so v bližini železnice, prometne ceste ali v kakšnem drugem hrupnem okolju. Poleg tega pri tem ne bo trpel videz, saj jo oblečemo v lesene elemente in še enkrat več združimo estetiko in funkcionalnost.

3. Bioklimatska ograja

Bioklimatska oz. aktivna ograja je ena izmed najbolj zanimivih produktov. Je ograja, ki jo lahko prilagajamo glede na svoje potrebe. Vsak element v ograji lahko poljubno odpirate in zapirate.

Piha močan veter? Nič hudega, ograjo »zaprete«. Želite malce več sonca na vrtu? Ograjo odprete.

aktivna ograja primer

S to funkcionalno rešitvijo smo navadni ograji dodali nove dimenzije, ki vam nudi ogromno možnosti za uporabo in bo zagotovo nadgradila vaš vrt.

4. Brisole ograja

Brisole ograjo, bi lahko poimenovali tudi večji brat bioklimatske ograje. Podobno kot aktivna ograja ima tudi brisole ograja premikajoče dele. Razlika je v tem, da lahko te panele postavimo vertikalno ali horizontalno.

Lesena ograja Zbilje Z leve

Kot pa lahko že sklepamo iz imena, pa je postopek odpiranja in zapiranja panelov podoben, kot pri senčenju z brisoleji. S to metodo učinkovito reguliramo količino svetlobe in vetra na vrtu kot tudi zasebnost ter zaščito pred radovednimi pogledi s ceste.

5. Panelna ograja

Panelne ograje so nastale z mislijo na vas. So cenejša oblika ograditve vašega vrta, saj jo lahko postavite sami in si s tem prihranite stroške montaže.

Na voljo je veliko različnih dimenzij in oblik, kjer boste zagotovo našli svoj tip. Ograje so zgrajene in masivnega lesa, kar omogoča obstojnost in dolgo življenjsko dobo.

V kolikor se odločite za ta tip ograje, vam ves material priskrbimo mi, pomagamo pa vam tudi z nasveti pri montaži.

Panelna Ograja Brezovica dve

Upamo, da smo vam malce razširili pogled na svet lesenih vrtnih ograj. Ponujajo veliko več kot samo klasiko in vaš vrt lahko s pravilno ograjo zasije v povsem novi luči.

Če pa imate dodatna vprašanja ali pa se odločate za gradnjo nove ograje, pa na lahko pošljete povpraševanje in z veseljem vam bomo pomagali.