5 nasvetov za vaš jesenski vrt

  • 25 februarja, 2019
  • Domen

Zakorakali smo globoko v letošnjo jesen in zima je praktično že za ovinkom. Vendar to ne pomeni, da ne moremo več uživati na vrtu. V teh preostalih sončnih dneh moramo trenutke še toliko bolj izkoristiti in se naužiti zadnjih toplih sončnih žarkov. Zato smo za vas pripravili 5 nasvetov, kako čimbolj izkoristiti te tople dni in kako pripraviti vaš vrt na zimsko spanje.

1. Peka kostanja z družino

Kaj je lepšega kot preživeti dan z družino na svežem zraku? Kostanj je v polnem zamahu, zato vzemite družino in se odpravite v bližnji gozd, po ta slastni plod. Na vrtu zakurite žar in si z nabranim kostanjem pripravite odlično jed. Kaj je lahko še lepšega kot to? Nadihali ste se svežega zraka in predvsem z družino ste si ustvarili nove in lepe spomine. Neprecenljivo!

Uživajte na svežem zraku!

2. Pripravite se na zimo

Ker se zima že resnično bliža, je pomembno, da vse stvari, ki jih ne boste potrebovali, pospravite v vašo vrtno hiško. Kolesa, samokolnice, kosilnice ipd., bodo varno prezimile v zavetju vrtne ute. S tem boste polepšali vrt, saj ne bo nereda in obenem zaščitili vaše vrtno orodje pred zimskimi vplivi. Vsi smučarski navdušenci pa ne pozabite pripraviti smuči za snežne strmine. Če jih imate med letom na podstrešju, jih samo prestavite v hiško. S tem se boste izognili paniki pred odhodom in hitro »švignili« na bližnji hrib.

Ste že pospravili vse orodje v hiško?

Še nimate vrtne hiške? Poglejte si jih tu: https://hrovat.net/izdelki/vrtne-lope-vrtne-ute-garaze/

3. Postorite še zadnja dela

Pazite, da vas čas ne prehiti. Na vrtu postorite še zadnja dela. Ker mraz hitro pride, je pomembno, da pospravite vrtnine, ki ste jih čez leto negovali in vzgajali. Tako si boste med zimo zagotovili hrano z domačega vrta in tudi prihranili kakšen evro. Po potrebi zaščitite vaše lesene izdelke, saj je zima dolga in vlažna. In ne nazadnje še enkrat pokosite travo. 🙂 S tem si bodo vaš vrt in vaši izdelki spočili med zimo in se pripravili na pomlad.

Ste pospravili vse vrtnine?

4. Uživajte v preostalih toplih dnevih

Omenili smo že, da je nabiranje in peka kostanja ena izmed bolj zabavnih stvari. Vendar, še zdaleč ni edina. Če ste med tistimi, ki jim kostanj ni pri srcu, nič hudega. Vzemite stol ali kakšno leseno klop oz. še boljše kar LEŽALNIK! Prinesite si ga na vrt in samo uživajte v božanju sončnih žarkov. Če imate ob tem še dobro čtivo, ste praktično že zmagali.

Za bolj aktivno preživljanje zadnjih toplih dni pa poskrbijo zabavne igre. Povabite prijatelje in odigrajte partijo nogometa. Lahko imate tudi družinske igre in tekmovanja. Sano prepustite se domišljiji in uživajte.

 

Vroča kad je idealna sprostitev med hladnimi dnevi.

5. Povabite prijatelje na zadnji piknik

Čez dan je ravno še dovolj toplo, da imate s prijatelji (s katerimi ste malo pred tem igrali nogomet), in družino še zadnji piknik. Na meniju je veliko domačih vrtnin, saj so pečene paprike z vrta resnično nekaj najboljšega. Če poleg tega ponudite še dobro meso in kostanjev pire, boste proglašeni za master chefa. Z dobrim vinom in družbo se bo tako popoldansko kosilo hitro prevesilo v večer.

S temi nasveti boste sebi in vašemu vrtu zagotovili mirno zimo, kjer se boste spočili in se pripravili na nove spomladanske podvige.