688
Datum objave: 25. februar 2019

5 dejstev o lesu, ki jih zagotovo niste vedeli!

Z vse nižjimi temperaturami in belimi gorami lahko rečemo, da smo že z eno nogo in pol v pravi zimi. Manjka samo še bela snežna odeja in vzdušje bo popolno.

Seveda, je pa to tudi čas, ko naš vrt počiva. Pridelki so že davno pobrani, orodje varno spravljeno v naši vrtni lopi ter resnično samo še čakamo na sneg, ko bomo namesto vrtnin in cvetlic, na vrtu vzklil snežak.

Današnja tema našega bloga bo primerna letnemu času. Z vami smo podelili že veliko nasvetov o zaščiti lesa in kako pripraviti vrt na zimo. Tokrat pa smo se odločili za malce bolj sproščeno temo. Namreč z vami bomo delili 5 dejstev o lesu, ki jih skoraj zagotovo še niste slišali.

1. Les je star približno 400 milijonov let

Nedolgo nazaj so znanstveniki odkrili, da je prvi material podoben lesu, obstajal že v davni pradavnini. Rastline, ki so spominjale na današnja drevesa so svoje prve korenine pognale kar 400 milijonov let nazaj.

Čeprav smo kar prepričani, da takrat iz lesa še niso delali naših CUBIE hišk, pa to vseeno priča o tem, kako zanimiv in obstojen material je les.

2. Najbolj vsestranski les izvira iz Jamajke

Uporaba lesa je seveda zelo subjektivna stvar. Nekdo lahko eno vrsto lesa uporabi za veliko različnih izdelkov. A vseeno Les življenja, kakor ga poimenujejo domačini, prekaša vse ostale vrste.

Zaradi svoje trdote in naravne zaščite so ga uporabljali od lesenih ur, pa vse do ladijskih ogrodij in celo kriketa.Njegovo smolo, pa se uporablja celo v medicini za lajšanje bolezni kot so artritis in celo sifilis.

Vsekakor zelo uporaben in vsestranski les.

3. Najdražji les vas bo stal približno eno letno plačo….na kubični meter

Afriško črni les (blackwood) vas bo stal neverjetnih 13 000 dolarjev oz. dobrih 10 000 evrov na kubični meter.Težko boste našli nekoga, ki si bo naredil leseno teraso ali ograjo iz tega prestižnega lesa.

Spada med najbolj ogrožene vrste na svetu, saj so ga po nekaterih afriških državah že skoraj čisto iztrebili. Uporablja se ga zgolj izdelavo najbolj prestižnih stvari, med katere spadajo visoko kvalitetni klarineti in druga kvalitetna glasbila.

4. Največje drevo raste v Ameriki, najstarejše pa na Švedskem

Sekvojo, imenovano kar General Sherman, bomo našli v Združenih državah Amerike. Njen obseg je neverjetnih 30 metrov, kar jo dela največje drevo na svetu. Zanemariti ne gre niti njene višine, saj sega približno 80 metrov visoko. A to je ne dela najvišje, saj jo za dobrih 30 metrov presega Hyperion (drevo poimenovan po enem izmed grških titanov), ki sega kar 115 metrov visoko.

A če se Amerika ponaša z največjim in najvišjim drevesom, pa bomo na Švedskem našli najstarejše. Drevo imenovano Old Tjikko, je staro kar 9550 let. Podvrsta Jelke je preživela zaradi unikatnega sistema korenin in dejstva, da lahko samo sebe klonira. Takoj ko staro deblo začne odmirati, že raste novo.

5. Drevo je simbol življenja skozi celotno zgodovino človeštva

Da so drevesa resnično nekaj posebnega, pričajo številni simboli skozi našo zgodovino. Veliko držav ima simbol lista v svojih grbih in zastavah. Drugi simboli, kot je npr. Drevo življenja, zasledimo v kulturah po celotnem svetu.

Vse to priča o tem, kako pomembna so drevesa za obstoj in življenje na našem planetu. Brez njih tudi nas ni. Cenimo to sožitje in vse ugodnosti, ki nam jih dajejo, zato da bomo lahko še dolgo uživali v unikatnih lesenih izdelkih, ki našemu življenju dajejo toplino in domačnost.