701
Datum objave: 25. februar 2019

Sodobna arhitektura ponuja veliko različnih rešitev in materialov. Od betonsko-jeklenih gradenj do montažnih hiš in ne nazadnje različnih unikatnih kombinacij, kjer se prepletajo arhitekturna inovativnost ter edinstveni materiali.

Vendar skozi celotno zgodovino je le en material postal in ostal stalnica. Namreč, prisoten je že od prazgodovine do danes.Seveda govorimo o lesu. Zaradi svoje vsestranske uporabnosti je les material, ki se ga uporablja praktično povsod. Ne samo v gradnji, temveč tudi kot dekorativni notranji elementi za hiše, estetski dodatek v avtomobilih ter v mnogih drugih industrijah.

A kaj je tisto, zaradi česar je les tako unikaten material? Kaj ga naredi tako posebnega in priljubljenega med ljudmi? Za vas smo izbrali 3 glavne razloge, ki les postavljajo v sam vrh gradbeništva in uporabnosti.

V nas vzpostavi stik z naravo

Ljudje in narava smo prepleteni že od prvega človeka, ki je stopil na zemljo. Ko se sprehajamo skozi gozd, nam je pri srcu toplo. Počutimo se domače in v nas so občutki, ki segajo daleč nazaj v preteklost.

In ta prepletenost je glavni razlog, da se veliko ljudi odloča za les, ko gradijo novo hišo ali urejajo vrt. Lesena fasada, podest in ograja so še vedno eden izmed ključnih delov vsakega doma. Težko je namreč zaslediti hišo, ki v svoji arhitekturi ne bi imela vsaj enega lesenega elementa.

Seveda pa se leseni elementi ne uporabljajo zgolj kot dekorativni elementi na hiši. Vedno več jih je opaziti tudi v njeni širši okolici. Lesene vrtne ute, savne in kadi so postali izjemno popularni in jih je možno zaslediti na vedno več vrtovih.

Poskrbi za moderno podobo

Les je in vedno bo moderen. Zaradi svojega naravnega izgleda polepša vsak objekt in ga naredi drugačnega ter zanimivega. Lep lesen dodatek, bo tako navadno fasado spremenil v toplo in privlačno na oko. Medtem ko bo lesena letvica okoli okna, naredila vtis modernosti in elegance.

Rešitev in opcij za uporabo lesa v arhitekturi je ogromno. Ni se potrebno omejevati pri navdihu, saj se z uporabo modernih pristopov in arhitekturnih inovacij, izpelje še tako zahteven projekt. Zato se kar usedite pred svojo hišo in si zamislite, kam vse bi lahko vključili les in svojo navadno hišo spremenili v moderno in privlačno.

Je prijazen do okolja

Če spremljate naše vloge, ste zagotovo videli, prispevek, v katerem smo govorili o lesu in njegovem ugodnem vplivu na okolje. Namreč jeklo in beton sta ena izmed največjih onesnaževalcev okolja. Ker sta to še vedno najbolj uporabljena materiala v gradnji, je posledično okolje vedno bolj obremenjeno.

Medtem pa les predstavlja odlično alternativo. Že z majhnim dekorativnim dodatkom pomagamo, da se okolje sprosti in malce oddahne od vseh posegov človeka.

Kakšne so še druge pozitivne lastnosti lesa v gradnji, pa si lahko ogledate v tem VLOGU.

Torej, ali se odločiti za les?

Odgovor je jasen. S svojo uporabnostjo, modernim videzom in predvsem ugodnim vplivom na okolje je les odličen material, ki zadovolji vsem željam še tako zahtevnih strank. Upamo pa si trditi, da bo v prihodnosti, to postal material, ki bo narekoval smernice arhitekture ter bil del mnogih hiš in drugih objektov.