709
Datum objave: 25. februar 2019

Večina vrtov ima vrtne hiške oz. lope, kamor shranjujemo orodje, kosilnico in vse ostale stvari, ki jih potrebujemo za delo na vrtu. Težava nastane, ko vrtna lopa postane skladišče. Poleg orodja se tam znajdejo še vse ostale stvari, ki jih ne potrebujemo. Vse to ustvari kaos in ko potrebujemo kos orodja, ga ne najdemo ali pa moramo premetati celotno lopo, samo da pridemo do ene lopate.

Vse to je nepraktično in po nepotrebnem izgubljamo čas predvsem pa veliko živcev. Zato je pomembno, da že pred samo postavitvijo lope vemo, za kaj se bo ta lopa uporabljala in jo temu primerno prilagodimo. S tem se izognemo nepotrebnim nevšečnostim in jo naredimo praktično.

V tem prispevku smo zato pripravili 3 praktične nasvete, na katere morate pomisliti, preden se odločite za postavitev vrtne ute.

1. Premislite, kaj boste shranjevali v hiško

Enostavno in logično vprašanje, a kot pri mnogo logičnih stvareh, na to velikokrat ne pomislimo. Osredotočamo se na kvaliteto lesa, oljenje, vzdrževanje ipd. Vse te stvari so zelo pomembne, vendar enako pomembna je namembnost. Za optimalni izkoristek prostora morate predvideti, kaj vse boste shranjevali v hiško. Ali bo to samo orodje ali pa bo to večnamenski prostor za shranjevanje koles, kosilnice, smuči ipd.

Nasvet, ki vam ga želimo podati, je ta, da raje računajte na več, kot manj. Naredite oceno volumna, ki ga bodo vaše stvari zavzele in dodajte še kak kubični meter več. S tem si boste zagotovili dovolj prostora za »dihanje« in ne nazadnje dovolj prostora za dobro organizacijo stvari v sami lopi. Lopato iz uvoda boste hitro našli in ne boste izgubljali časa z iskanje temveč boste lahko takoj šli v akcijo.

2. Dobra dodatna oprema je zlata vredna

Zopet se vračamo k vprašanju: Kaj boste shranjevali v vrtno uto? Če smo se v prvem odstavku osredotočali na velikost hiške, se bomo tu na funkcionalnost. Notranja oprema je ravno tako pomembna kot sama velikost. Saj vam nič ne koristi velika vrtna hiša, če je notranjost nefunkcionalna.

Moderne vrtne hiške ponujajo veliko dodatne opreme. Najbolj priljubljene so seveda police, ki jim je smiselno dodati delovni pult. Kombinacija teh dveh elementov omogoča pregledno shranjevanje vašega orodja poleg tega pa delovni pult omogoča tudi, kakšna hitra popravila.

Če se odločite, da boste v uto shranjevali vrtne pridelke je smiselno hiško toplotno izolirati. Naše hiške omogočajo toplotno izolacijo sten, ki ohranjajo dovolj toplote za shranjevanje vseh mogočih vrtnin skozi vse letne čase. Razmislite tudi o podnicah z vmesnim razmikom, ko omogočajo boljše prezračevanje in preprečujejo vlago.

Daleč najbolj uporabna dodatna oprema pa je električna napeljava. Omogoča osvetlitev, ki pride prav v zimskih mesecih, ko je hitro tema. Brez dobre luči boste hitro našli (oz. občutili) izgubljeno lopato v prvem odstavku. Poleg osvetlitve je dodatna prednost električna vtičnica. Namreč, danes je veliko električnih naprav za obdelovanje vrta in velikokrat moramo kabel »vleči« iz hiše, vmes dodati še kakšen podaljšek in na koncu se na sredi travnika vse skupaj iztakne. Z vtičnico v vrtni hiški, pa je to stvar preteklosti saj dobimo dodatno vtičnico na dosegu roke.

3. Ne pozabite na varnost

Še ena stvar, na katero ljudje ne pomislijo oz. zelo redko. Le zakaj bi zaklepali vrtno hiško in vanjo nameščali alarmno napravo. Seveda je odvisno, kaj v njej shranjujemo, a veliko izmed nas ima v njej kosilnice, kolesa in drago vrtno orodje, ki je zelo mamljivo za kakšnega nadabudnega tata. Še posebno v današnji dobi moderne tehnologije, ko preko FB objavljamo, kje smo in kam gremo. Vse to je idealno za tatove, saj točno vedo, kdaj nas ni doma. Takrat je vrtna hiška nastežaj odprta in ni jim težko priti in vzeti vse stvari, ki so shranjene v njej.

 Zato je tudi temu segmentu smiselno dati kakšno minuto premisleka in se v primeru, da boste v hiški shranjevali drage stvari, tudi odločiti za varovanje.

NAČRTOVANJE JE KLJUČ

Torej za uporabno vrtno hišo je načrtovanje ključnega pomena. Z dobrim načrtom boste dobili hiško, ki bo uporabna in bo služila svojemu namenu vam pa bo prihranila čas in vsakodnevno iskanje izgubljenih orodij.