Vas že dlje časa mika, da bi zelenjavo in zelišča pridelovali sami na domačem dvorišču?

Visoke grede in korita za rože

Mi vam prisluhnemo!
Vas skrbi, da bi vas ob tem bolel hrbet?
Visoke grede in korita za rože
Visoke grede izdelujemo izključno po meri!
Ne najdete rešitve, ki bi bila izdelana po vaših željah?
Visoke grede in korita za rože
Mi vam prisluhnemo!

Priprava rastišča

Plasti rastišča


Za čim boljše rastne pogoje pripravimo rastišče v 4 plasteh.
Za spodnjo plast uporabimo organske ostanke drugih rastlin, veje, korenine in listje kar omogoča drenažo in vzpodbujanje pozitivnih bioloških procesov v rastišču.
Če uporabljamo ostanke iglavcev, smo pozorni na dejstvo da zakislujejo zemljo.
Za drugo plast uporabimo kompost in kompostno zemljo, na katero damo tretjo plast rodovitne vrtne zemlje. Ta po razmerju v gredi prednjači, saj predstavlja glavno rastno plast.
Za zadnjo plast uporabimo pokošeno travo, listje, lubje ali seno kar ščiti zemljo pred izsuševanem in razraščenjem plevela.

Nasveti


Če sadimo rastline, ki potrebujejo čim več toplote in sonca kot so zeliščnice, dišavnice, jagode, agrumi itd., postavite širšo stranico grede proti jugu, za čim večje obsevanje sonca.
Če sadimo rastline, ki potrebujejo bolj kisle rastne pogoje, kot je npr. ameriška borovnica, lahko uporabljamo tudi ostanke iglavcev za pripravo rastišča.
Če nimate komposta, lahko za drugo plast rastišča uporabite tudi zemljo iz okolice oziroma prejšnjega vrta. Uporabite samo živeči del tal, oziroma prvih 10 cm.

Lastna proizvodnja lesenih korit

Želja po zdravi prehrani in domači predelavi zelenjave vsako leto pritegne večje število ljudi, ki bi si radi sami z malce domišljije zagotovili lasten vrtiček na svojem domu. Bodisi na domačem vrtu ali pa na svojem balkonu si lahko z našimi lesenimi dvignjenimi gredicami in koriti zagotovite lastno predelavo vrtnin, začimb, dišavnic in okrasnih rastlin brez pesticidov in dodanih kemikalij ali pa poskrbite za posaditev z okrasnimi rastlinami. Dvignjene gredice in korita so izdelane iz naravnega masivnega lesa sibirskega macesna ali domače smreke.

Visoke grede

Dvignjene grede so odličen način ureditve vrta saj poleg estetskih prednosti omogočajo lažje vrtnarjenje in boljše rastne pogoje kot konvencionalne grede.

Ob primerni postavitvi in oskrbi nudijo dvignjene grede večji pridelek z manjšo porabo vode saj se ta ne razliva po celem vrtu ampak namoči samo rodno zemljo. Viški vode odtečejo v tla pod dvignjeno gredo in predstavljajo vodno rezervo katera pride v ponovno uporabo v sušnih obdobjih.

Z dvignjenimi gredami si lahko podaljšamo rastno obdobje saj se zemlja v gredah segreva hitreje kot okoliška tla zaradi vecje izpostavljenosti soncu, izolacije konstrukcijskega lesa in bioloških procesov razpadanja, ki proizvajajo toploto.

Ker je stik grede s tlemi omejen, jo lahko postavimo tudi na zbitih, suhih in manj rodovitnih tleh kar je lažje in cenejše kot izvajanje zemeljskih del za izboljšanje rastnih lastnosti jalovih tal.

Tudi ostala zemeljska dela kot so prekopavanje, odstranjevanje plevela in pobiranje pridelka so olajšana z dvignjeno gredo saj prekopavanje ni potrebno, direktno razraščanje plevela iz okolice onemogočeno in pobiranje pridelkov olajšano, saj se ni potrebno sklanjati vse do tal.

RAZLIČNE IZVEDENKE

VISOKIH GRED

Brezplačni produktni katalog

Bi ponudbo Mizarstva Hrovat radi natisnili in pokazali še komu? Prenesite kratek katalog glavnih izdelkov iz naše ponudbe.

Zavrti me levo ali desno

Prednosti naših gredic

Mi smo prava izbira za vaš projekt.

izdelava po meri

izdelano iz sibirskega macesna

ne potrebuje vzdrževanja

s čepasto folijo ali pločevinastim vložkom

veliko dodatne opreme

Vroča kad na našem vikendu je bila najboljša odločitev do zdaj. Z ženo si ob vikendih vedno rada privoščiva sproščanje, še posebno uživava ob jasnih večerih, ko opazujeva zvezdnato nebo. Hvala Hrovatom za idejo in seveda kvalitetno izvedbo.

Roman Lipnik
Kaj pravijo naši naročniki

Ko smo si zaželeli vrtno lopo poleg naše hiše, smo na spletu našli vaše mizarstvo. S končnim izdelkom ste pokazali, da smo se prav odločili.

Peter Kovač
Kaj pravijo naši naročniki

Sem izjemno zadovoljen z izdelavo brunarice Mizarstva Hrovat. Kvaliteta s prijaznostjo celotne ekipe. Prijatelji me vedno sprašujejo, kdo je naredil najino brunarico. In vedno z veseljem povem, da so jo naredili v Mizarstvu Hrovat.

Ivo Špendal
Kaj pravijo naši naročniki