Lesu dajemo življenje že

Terasa sibirski macesen 1. kvalitete

Najboljši kompromis med kakovostjo in ceno.

Terasa sibirski macesen 1. kvalitete

Šifra izdelka:PSM638
Možnosti uporabe:sibirski macesen za podest, sibirski macesen prve kvalitete, macesen za terase, macesen za podeste, boljši sibirski macesen

To je material, iz katerega delajmo najraje! Gozdovi v Sibiriji so večinoma strnjeni. Med debli je tako le malo razmika in do posameznega drevesa seže le malo sončnih žarkov. Drevesa zato rastejo počasi in predvsem v višino, da lahko absorbirajo sončno svetlobo. Ker rastejo počasi, v deblu nastajajo letnice, ki so med seboj zelo skupaj. Tako ima avtohtoni sibirski macesen v veliki večini več kot 10 letnic na 1cm prečno žagane. Plantažni sibirski macesen jih v 1cm površine vsebuje približno 3 do 5. Gostota je za obstojnost zelo pomemben dejavnik. Gostejši kot je les, bolj je obstojen. Desko ki vsebuje več kot 8 letnic na 1cm prečno žagane površine uvrščamo med resonančni les. Resonančni les »deluje« zelo enakomerno. Ob povečani vlagi se enakomerno širi, ob povečani sončni svetlobi pa enakomerno krči. Tako je možnost za nastanek razpok in krivljenja lesa veliko manjša. Ker je v sibirskih gozdovih edini vir sončne svetlobe zgoraj, zaradi lažjega absorbiranja le te tudi veje rastejo višje. Velik del debla tako ostane neporaščen, tak material pa skoraj ne vsebuje grč in smole, ki ravno tako kvarita videz in funkcionalnost končnega izdelka. V sredici lesa se napetosti, ki se po poseku zaradi spremembe v vlažnosti združijo, tam pa les v večini primerov razpoka. Sredico, oziroma stržen zato pred nadaljnjo obdelavo materiala izžagamo. Kljub temu, pa na koncu še vedno ostane kakšna grča. Tiste, ki bi lahko v prihodnje izpadle, prevrtamo z vrtalnikom, na to mesto pa fiksiramo umetno grčo, ki ne izpade. Celotno površino na koncu skobljamo in dvakrat zbrusimo, da je končni videz brezhiben. Za dodaten sijaj, deske pred montažo na željo stranke tudi naoljimo.

Opomba: gostota lesa je odvisna od dobavljene surovine, zato na ta dejavnik ne moremo vplivati. Je pa običajno dobavljenega resonančnega lesa približno 80%.

Ker se poskušamo čim bolj približati vašim željam, izdelujemo lesene podeste in terase izključno po naročilu.

Z naročilom tega izdelka pomagate ohraniti delovna mesta v slovenski industriji.

Lastna proizvodnja - les predelujemo sami!

VEČ O SIBIRSKEM MACESNU 1. KVALITETE ZA TERASE IN PODESTE:

Tehnične lastnosti:

dimenzija: 93x20mm (š x v)
običajna dolžina: 4000mm; občasno sta na voljo tudi dolžini 3000mm in 5100mm
kroženi robovi
oblana površina
površina dvojno brušena z granulacijo 150
brez sredine v lesu
les sušen v sušilnici
nebarvano, z leti posivi; opcijsko lahko sibirski macesen oljimo

Sivenje lesa:

Površine, ki so pogosto v stiku z vodo, sčasoma posivijo. Postopek sivenja praviloma traja nekaj let. Na mestih, ki so vodi bolj izpostavljeni, začne les siveti prej, na ostalih mestih kasneje. To je posledica kemijske reakcije med snovmi v lesu in kislih spojin v dežju. Sčasoma se na vseh površinah siv odtenek izenači in se barva več ne spreminja. Les s sivenjem ustvari naravno plast zaščite, ki je ni mogoče odstraniti. Na mestih, kjer je stik z vodo minimalen ali pa ga sploh ni, lahko sivenje v celoti preprečite, če površino redno oljite. Mi vam priporočamo, da lesu pustite naraven videz. S tem se izognete stroškom vzdrževanja in v prihodnje nimate nobenih skrbi.

O drevesu:

Sibirski ali ruski macesen je iglavec, ki mu vsako jesen, preden odpadejo, iglice zlato porumenijo. Je bližnji sorodnik našemu evropskemu macesnu. Videz drevesa se značilno razlikuje od našega macesna po obliki krošnje. Drevo zraste od 25 – 30 m visoko in lahko ima premer debla tudi do 1 m. Največje primerke so našli na Uralu (višina 48 m in premer 360 cm) ter v Mongoliji (višina 49 m in premer 300 cm). Je zelo dolgoživo, našli so primerke, stare 750 let. Naravno rastišče sibirskega macesna se razteza od zahodne Rusije (blizu finske meje) do porečja Jeniseja v osrednji Sibiriji, in še naprej proti vzhodu do Irkutska. Je drevesna vrsta, ki je odporna na nizke temperature ter ekstremne rastne razmere, raste hitreje kot večina drugih vrst v hladnih področjih, potrebuje le ogromno sončne svetlobe. Na Finskem in Švedskem sibirski macesen gojijo na plantažah. Les sibirskega macesna se predvsem odlikuje po izredni trajnosti in odpornosti proti glivam. V primerjavi z lesovi ostalih iglavcev ima les sibirskega macesna višjo gostoto, srednjo trdoto in relativno višjo trdnost.

Več o drevesu sibirski macesen si lahko preberete s klikom na to besedilo.