Lesu dajemo življenje že

Terasa sibirski macesen 1.B kvalitete

Vas grče, razpoke in krajša življenjska doba ne motijo? To je cenovno dostopnejši kompromis.

Terasa sibirski macesen 1.B kvalitete

Šifra izdelka:pSM191016
Možnosti uporabe:sibirski macesen za podest, sibirski macesen druge kvalitete, sibirski macesen 1.b kvalitete, macesen za terase, macesen za podeste

Sibirski macesen v kvaliteti 1.B oz. AB imamo na voljo predvsem zato, ker je od pravega sibirskega macesna v 1. kvaliteti cenejši. To je material, ki ga kot "standarno" ponuja večina izvajalcev. Ta material se priporoča predvsem pri podestih, kjer večja količina grč in smole nista moteči. Pri tej kvaliteti je dovoljena tudi sredica v lesu, les je običajno le zračno sušen (brez sušenja v sušilnici). Običajno se takšen les uporabi za "večje" terase, kjer je poraba materiala velika, predvsem zaradi cenovne dostopnosti in lahke dobavljivosti. Pri projektih, kjer sta pomembni estetika in dolga življenjska doba, pa raje posežemo po 1. kvaliteti. Sibirskega macesna v kvaliteti AB ne brusimo (razen na izrecno željo). V primerjavi s 1. kvaliteto je zaradi količine grč, količine smole, dovoljene sredice in večje vlažnosti bolj dovzeten za razpoke, kar privede do krajše življenjske dobe (v primerjavi s 1. kvaliteto) in poveča možnost trstičenja. Takšen material raste tudi na plantažah, saj je na trgu povpraševanje zelo veliko. Posledično je les redkejše rasti, kar ravno tako negativno vpliva na obstojnost. Ne trdimo, da je material neuporaben, je pa za izvedbo visokokakovostnih izdelkov po našem mnenju manj primeren

V kolikor vas zanima več, vljudno vabljeni k branju sledečega prispevka: "Smolike, izpadanje grč, pokanje in zvijanje...napake v lesu, ki jih morate poznati!"

Ker se poskušamo čim bolj približati vašim željam, izdelujemo lesene podeste in terase izključno po naročilu.

Z naročilom tega izdelka pomagate ohraniti delovna mesta v slovenski industriji.

VEČ O SIBIRSKEM MACESNU 1.B KVALITETE:

Tehnične lastnosti:

dimenzija: 90x20mm ali 120x20mm (š x v); dimenzija je odvisna od trenutne zaloge
običajna dolžina: 4000mm; občasno sta na voljo tudi dolžini 3000mm in 5100mm
robovi kroženi ali rezani pod kotom 45 stopinj; odvisno od trenutne zaloge
oblana površina
površina NI brušena
sredina v lesu je dovoljena
les zračno sušen
nebarvano, z leti posivi; opcijsko lahko sibirski macesen oljimo

Sivenje lesa:

Površine, ki so pogosto v stiku z vodo, sčasoma posivijo. Postopek sivenja praviloma traja nekaj let. Na mestih, ki so vodi bolj izpostavljeni, začne les siveti prej, na ostalih mestih kasneje. To je posledica kemijske reakcije med snovmi v lesu in kislih spojin v dežju. Sčasoma se na vseh površinah siv odtenek izenači in se barva več ne spreminja. Les s sivenjem ustvari naravno plast zaščite, ki je ni mogoče odstraniti. Na mestih, kjer je stik z vodo minimalen ali pa ga sploh ni, lahko sivenje v celoti preprečite, če površino redno oljite. Mi vam priporočamo, da lesu pustite naraven videz. S tem se izognete stroškom vzdrževanja in v prihodnje nimate nobenih skrbi.
Sivenje macesna

O drevesu:

Sibirski ali ruski macesen je iglavec, ki mu vsako jesen, preden odpadejo, iglice zlato porumenijo. Je bližnji sorodnik našemu evropskemu macesnu. Videz drevesa se značilno razlikuje od našega macesna po obliki krošnje. Drevo zraste od 25 – 30 m visoko in lahko ima premer debla tudi do 1 m. Največje primerke so našli na Uralu (višina 48 m in premer 360 cm) ter v Mongoliji (višina 49 m in premer 300 cm). Je zelo dolgoživo, našli so primerke, stare 750 let. Naravno rastišče sibirskega macesna se razteza od zahodne Rusije (blizu finske meje) do porečja Jeniseja v osrednji Sibiriji, in še naprej proti vzhodu do Irkutska. Je drevesna vrsta, ki je odporna na nizke temperature ter ekstremne rastne razmere, raste hitreje kot večina drugih vrst v hladnih področjih, potrebuje le ogromno sončne svetlobe. Na Finskem in Švedskem sibirski macesen gojijo na plantažah. Les sibirskega macesna se predvsem odlikuje po izredni trajnosti in odpornosti proti glivam. V primerjavi z lesovi ostalih iglavcev ima les sibirskega macesna višjo gostoto, srednjo trdoto in relativno višjo trdnost.