Lesu dajemo življenje že

Opaž z nepoudarjenim stikom

Moderna različica obloge, kot smo jo poznali v starih časih.

Opaž z nepoudarjenim stikom

Šifra izdelka:FAMO
Možnosti uporabe:fasada iz opaža, opažna fasada, opažne deske, lesena fasada iz opaža z nepoudarjenim stikom, fasadni les, les za fasado, horizontalna lesena fasada

POZOR: opaža ne prodajamo! Izdelek je na voljo le kot možnost izbire fasade za CUBIE vrtne hišice.

Opažni elementi so odlična rešitev pri lesenih fasadah, kjer ne želimo kontrastov. Opažne deske so namreč "zataknjene" ena v drugo. Posledično se ne vidi črne fasadne folije, ki je fiksirana med deskami in izolacijo. Stilsko so primerne tako za moderno, kot tradicionalno gradnjo. To je material, ki ga pogosto uporabljamo tudi za izdelavo sten na vrtnih hišicah Cubie. Nepoudarjen stik pomeni, da jeziček (pero) med deskami skoraj ni opazen. Optično to pomeni, da so deske postavljene ena tik ob drugo.

INOVACIJA:

ob nepravilni montaži opaža ali nepravilni izbiri materiala, lahko deske skočijo iz prvotne pozicije, ali pa se osušijo do te mere, da med njimi nastane luknja. Razlog za to je sprememba v vlažnosti lesa skozi letni čas in pa nepravilna vlažnost lesa. Da preprečimo neljube situacije, smo prilagodili "standardni" profil opažne deske. Odkar uporabljamo "prenovljeno" različico desk, težav z napenjanjem ali osuševanjem desk skoraj ni. Opaž je tako primeren za vse vremenske razmere in vse letne čase.

Ker se poskušamo čim bolj približati vašim željam, les skobljamo izključno po naročilu.

Z naročilom tega izdelka pomagate ohraniti delovna mesta v slovenski industriji.

Lastna proizvodnja.

STANDARDNA OPREMA IN LASTNOSTI:

Tehnične lastnosti:

oblika klasičnega opaža z nepoudarjenim stikom
fasadni elementi se stikajo tudi z zgornje, vidne strani
omogoča dobro izolativnost pred vremenskimi neprilikami
posebnost naše izdelave sta povečan utor in pero, zato pri morebitnem krčenju lesa, predvsem na prisojnih straneh objekta, odpade večna skrb pred osušitvijo lesa in posledično izstop peresa iz utora
površine dvojno brušene z granulacijo 150
običajna dimenzija: neto 87x20mm (bruto 93x20mm); občasno so na voljo tudi druge širine: 58x20mm (bruto 52x20mm), 140x20mm (bruto 134x20mm)
običajna dolžina desk: 4000mm; občasno so na voljo tudi dolžine 3000mm ali 5100mm
po dogovoru UV zaščita, oljenje, impregnacija s potapljanjem...
staranje lesa z krtačenjem
izdelava vseh potrebnih zaključkov pri izdelavi vaše fasade
izdelava projekcije vašega objekta izdelane z našimi materiali

Sivenje lesa:

Površine, ki so pogosto v stiku z vodo, sčasoma posivijo. Postopek sivenja praviloma traja nekaj let. Na mestih, ki so vodi bolj izpostavljeni, začne les siveti prej, na ostalih mestih kasneje. To je posledica kemijske reakcije med snovmi v lesu in kislih spojin v dežju. Sčasoma se na vseh površinah siv odtenek izenači in se barva več ne spreminja. Les s sivenjem ustvari naravno plast zaščite, ki je ni mogoče odstraniti. Na mestih, kjer je stik z vodo minimalen ali pa ga sploh ni, lahko sivenje v celoti preprečite, če površino redno oljite. Mi vam priporočamo, da lesu pustite naraven videz. S tem se izognete stroškom vzdrževanja in v prihodnje nimate nobenih skrbi.

O drevesu:

Sibirski ali ruski macesen je iglavec, ki mu vsako jesen, preden odpadejo, iglice zlato porumenijo. Je bližnji sorodnik našemu evropskemu macesnu. Videz drevesa se značilno razlikuje od našega macesna po obliki krošnje. Drevo zraste od 25 – 30 m visoko in lahko ima premer debla tudi do 1 m. Največje primerke so našli na Uralu (višina 48 m in premer 360 cm) ter v Mongoliji (višina 49 m in premer 300 cm). Je zelo dolgoživo, našli so primerke, stare 750 let. Naravno rastišče sibirskega macesna se razteza od zahodne Rusije (blizu finske meje) do porečja Jeniseja v osrednji Sibiriji, in še naprej proti vzhodu do Irkutska. Je drevesna vrsta, ki je odporna na nizke temperature ter ekstremne rastne razmere, raste hitreje kot večina drugih vrst v hladnih področjih, potrebuje le ogromno sončne svetlobe. Na Finskem in Švedskem sibirski macesen gojijo na plantažah. Les sibirskega macesna se predvsem odlikuje po izredni trajnosti in odpornosti proti glivam. V primerjavi z lesovi ostalih iglavcev ima les sibirskega macesna višjo gostoto, srednjo trdoto in relativno višjo trdnost.

Več o drevesu sibirski macesen si lahko preberete s klikom na to besedilo.