Lesu dajemo življenje že

Iroko

Drugačnost tropskega lesa.

Iroko:

iroko1

 

iroko2

 

iroko3

Iroko (Chlorophora regia, syn.: Chlorophora excelsa)

Iroko imenujejo tudi afriški teak.

Ostala imena 
Abang, African oak, African teak, Bush oak, Bush teak, Corkwood,  Iroko, Kambala, Kimurumba, Oroko, Rock elm …

Razširjenost 
 zahodna obala tropske Afrike (Angola, Benin, Burundi, Kamerun, Kongo, Gabon, Gambija, Gana, Kenija, Liberija, Mozambik, Nigerija, Ruanda, Sierra Leone, Tanzanija, Togo, Uganda, Zaire, Zimbabve)
V nekaterih državah je vrsta ogrožena zaradi pretiranega izkoriščanja.

Videz 
Beljava je rumenkasto bele barve, jedrovina je zlato-oranžne do rjave barve, vidne so pore in traheje. Prisotni so večji depoziti kalcijevega karbonata s temneje obarvanim okoliškim tkivom. Opaziti je mogoče rumene trakove mehkejšega tkiva na vseh prerezih v značilnem cik-cak vzorcu.

Lastnosti
Upogibna trdnost zračno suhega lesa je visoka (po trdnostnih lastnostih je iroko primerljiv s teakom, ima le malo slabšo upogibno trdnost in tlačno trdnost v smeri vlaken), ima srednjo trdoto, obrabljivost površine je podobna kot pri hrastovini ali brezovini.
Les je odporen na glive, ni pa odporen na terciarne lesne insekte. Je dokaj odporen na vremenske vplive. Je zelo odporen na kemikalije. Je manj odporen kot teak.
Je zelo dimenzijsko stabilen.
Hlodovina lahko vsebuje reakcijski les.

Obdelavnost
Les se dobro žaga in dokaj dobro strojno in ročno obdeluje, nekaj težav pri obdelavi povzroča izmenično zavita rast in tenzijski les. Zaradi depozitov kalcijevega karbonata zelo krha rezila.
Dobro se lepi, kazeinska lepila obarvajo lepilni spoj črno. Dobro se vijači in žeblja.
Težko se impregnira. Dobro se luži po predhodni pripravi površine, tudi pred lakiranjem in barvanjem je potrebno površino razmastiti in zapolniti pore.
Krivi se zmerno dobro.
Dobro in hitro se suši, z malo sušilnimi napakami.

Uporaba 
ladjedelništvo, talne obloge, stopnice,  gradbene konstrukcije, furnir, pohištvo

Zanimivost
Drevesa so visoka tudi do 49 m in imajo premer debla do 300 cm. Spodnji del je pogosto raven, cilidrične oblike in čist (brez napak in vej) do višine 24 m.Avtor besedila: Irena Leban

LITERATURA:
http://www.thewoodexplorer.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Iroko
http://www.woodworkerssource.com/show_numerical.php?wood=Chlorophora%20excelsa