Lesu dajemo življenje že

Ipe lapacho

Drugačnost tropskega lesa.

Ipe Lapacho:

Z imenom Ipe imenujejo predvsem les dveh  vrst iz rodu Tabebuia: Lapacho (Tabebuia serratifolia) in Gvajak (Tabebuia guayacan).

Ostala imena 
Ipe Brazil, Amapa, cortex, Guayacan, Flor Amarillo, Greenheart, Madera negra, Tahuari, Lapacho negro. Ima številna trgovska imena: Ironwood™, Pau Lope™ & Brazilian Walnut

Razširjenost 
Srednja Amerika, tropski del Južne Amerike, Oceanija, severovzhodna Azija

Videz 
Jedrovina je temno rjava do olivnorjava s svetlejšimi ali temnejšimi progami, ostro ločena od belkaste do rumenkaste beljave. Površina je večkrat pokrita z rumenkastim lapachol prahom. Ipe postane, izpostavljen vremenskim vplivom, lepe sivkaste barve. Tekstura je fina do srednja. Površina je na otip precej oljnata, nima posebej značilnega vonja in okusa.

Lastnosti 
Les ima zelo visoko gostoto (nad 830 kg/m3), je zelo trd, trden in trajen. Zračno suh ima izjemno upogibno trdnost, trdnostne lastnosti so odlične v smeri vlaken. Površina ima oljnat otip. Sodi med lesove z najvišjo trdoto, zato je površina izjemno odporna na praske.  Ipe, še posebej jedrovina,  je eden najbolj trajnih in odpornih lesov: odporen je proti insektom, glivam, termitom, ni pa odporen proti morskim škodljivcem.  Lahko se uporablja zunaj v stiku s zemljo brez zaščite. Nezaščitenega lahko uporabljamo več kot 25 let. Zelo je odporen tudi proti ognju in ga razvrščajo v isti razred kot beton in jeklo. Na površini, ki je ispostavljena direktnemu soncu, je možnost nastanka manjših razpok, zato priporočamo občasno zalivanje v sušnih obdobjih.

Obdelavnost
Zaradi visoke trdote je ipe zelo težko obdelovati: težko se žaga in vrta in zelo krha rezilno orodje.  Za kvalitetno skobljanje je priporočljivo zmanjšati rezilni kot pod 15°. Zaradi oljnate površine se slabše lepi. Pri vijačenju in žebljičenju je potrebno predhodno izvrtati luknje. Ni primeren za krivljenje, se pa dokaj dobro skoblja in brusi, brez zatrgovanja.
Suši se izjemno dobro, zelo malo poka ali se zvija, zato je mogoče dobiti zelo dolge in ravne žagarske sortimente. Ima dobro dimenzijsko stabilnost.
Les je neprepusten za obdelavo s sredstvi za zaščito lesa in se težko impregnira. Pri poliranju in lakiranju lahko rumenkast prah povzroča težave.

Uporaba 
za kritino, pomole, ograje, mostove, notranje in zunanje talne obloge, tudi v industriji, stopnice, vrtno pohištvo

Zanimivost
Drevesa Ipe (Tabebuia serratifoli) so ena največjih in najmogočnejših dreves v tropskem gozdu, visoka tudi več kot 40 m, premer debla lahko meri tudi več kot 2 m. Obilno cvetijo z velikimi rumenimi cvetovi v obliki trobente. Botanično ime serratifolia pomeni nazobčan list.


Avtor besedila: Irena Leban

LITERATURA:
http://www.thewoodexplorer.com/ 
http://en.wikipedia.org/wiki/Tabebuia_serratifolia
http://www.woodworkerssource.com/online_show_wood.php?wood=Tabebuia%20serratifolia