Lesu dajemo življenje že

Cumaru

Drugačnost tropskega lesa.

Cumaru:

Cumaru

Cumaru (Dipteryx odorata)

Cumaru ali brazilski (južnoameriški) teak je poznan po izjemni trdnosti in trajnosti.

Ostala imena 
Brazilian Teak, Almendrillo, Champanha, Tonka, Tonquin Bean, Southern Chestnut.

Razširjenost 
Brazilija, Bolivija, Peru, Kostarika.

Videz 
Les ima zelo slikovito teksturo, barva lesa variira od srednje rjave do rdečerjave in vijoličnorjave barve z bledorumenorjavimi progami, sčasoma na svetlobi postane enakomerno rjave barve. Cumaru les, izpostavljen soncu, ne spremeni barve tako zelo kot večina drugih lesov. Pogosta je izmenično zavita tekstura.

Lastnosti 
les ima zelo visoko gostoto (830 kg/m3), je zelo trd, trden in trajen. Površina ima oljnat otip. Odporen je na lesne insekte in glive ter na vremenske vplive.

Obdelavnost

Zaradi visoke trdote je cumaru zelo težko obdelovati: težko se žaga in vrta in zelo krha rezilno orodje. Zaradi oljnate površine se slabše lepi. Pri vijačenju in žebljičenju je potrebno izvrati luknje.
Suši se počasi in rad poka. Priporočljivo je naravno predsušenje. Krčenje v radialni smeri 4 % in v tangencialni smeri do 7 %.

Uporaba 
Za gradbene konstrukcije (mostovi, pristaniški pomoli, stavbe …), talne obloge, stopnice, vrtno pohištvo, ročaji za orodja, strojni deli, palube, kolesa, železniški tiri, dekorativni furnir, športna oprema ipd.
Cumaru drevesa pogosto sadijo v nasadih zaradi pridobivanja tonka strokov. Semena vsebujejo kumarin, ki prijetno diši po vaniliji in ga uporabljajo v izdelavi dišav.


Avtor besedila: Irena Leban

LITERATURA:
http://www.thewoodexplorer.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Dipteryx_odorata