Lesu dajemo življenje že

menu x

Anigre

Drugačnost tropskega lesa.

Anigre (Aningeria spp. : A. adolfi-friederici, A. altissima, A. dombeyi, A. robusta, itd.):

Anigre

Ostala imena

Anigre, Anegre, Aniegre, Aningeria, Osam, Kali, Grogoli, Mukali, Koandio, Mikalla, Inon, Agva

Razširjenost

V tropskih predelih vzhodne Afrike.

Videz

Jedrovina je svetla rumenorjava, včasih z rožnatim nadihom. Sčasoma barva potemni in postane bolj zlatorjava. Ima zelo neizrazito teksturo s slabo vidnimi prirastnimi plastmi in srednje velikimi porami.

Lastnosti

Zračno suh les (12 % vlažnosti) ima gostoto 510 – 540 – 700 kg/m3. Maksimalno krčenje v radialni smeri 3,3 – 4,1 – 5,7 % in v tangencialni smeri  5,7 – 6,7 – 7,3 %. Les ni trajen, še posebej je neodporen na napad insektov.  Ima prijeten sladkoben vonj, podoben cedrovemu.
Pri 12% vlažnosti znaša upogibna trdnost je 57–95 –119 N/mm², elastični modul 10.920–11.900 – 13.180 N/mm², tlačna trdnost vzporedno z vlakni 51–68 N/mm².

Obdelavnost

Anigre se mehansko težko obdeluje, rezilna orodja se krhajo zaradi kristalov SiO2. Vlažen les se laže obdeluje.  Drugače se dobro reže in skoblja, težko pa se cepi. Dobro se vijači in žeblja.  Les se dobro rezlja in struži.
Suši se dobro in hitro, lahko nastanejo notranje razpoke 
Lepi se dobro. Luži, barva in lakira se dobro. Tudi impregnira se dobro.

Uporaba

za furnir, vezan les, furnirne plošče, notranje talne in stenske obloge, odličen les za notranje, sedežno in stilno pohištvo, glasbila, struženi in rezljani izdelki, konstrukcijski les za manjše in srednje obremenitve za zunanjo in notranjo uporabo, za profilne letve.

VIRI

Wagenführ, R. 1996: HOLZ Atlas. Leipzig: Fachbuchverlag.

http://www.wood-database.com/lumber-identification/hardwoods/anigre/