Lesu dajemo življenje že

menu x

Doussie / Afzelia

Drugačnost tropskega lesa.

Doussie / Afzelia  (Afzelia sp.):

douisse-les2

 

doussie-les1

V rodu Afzelia poznamo 12 različnih vrst, za les se komercialno najbolj izkoriščajo vrste Afzelia bipidensis (doussie rouge), Afzelia africana, Afzelia bella  in Afzelia pachyloba (doussie blanc). Les vseh štirih vrst je zelo podoben in ima odlične lastnosti, predvsem dimenzijsko stabilnost ter visoko trajnost, in je  primerljiv z nekaterimi bolj znanimi lesovi kot so merbau, teak, makore in douka,

Ostala imena

Afzelia, lucky-bean tree, African oak (En). Doussié, lingué (Fr). Chanfuta, uvala, mussacossa (Po)

Razširjenost

V tropskih deževnih gozdovih Gvineje, Liberije, Slonokoščene obale, Gane, Nigerije, Kameruna, Gabona, Senegala, Ugande, Kenije, Konga in Mozambika.

Videz

Jedrovina oranžno rjave do zlato rjave barve in sčasoma postane rdečerjava s temnejšimi progami. Bela do rumenkasta, do 8 cm široka beljava je ostro ločena od jedrovine. Tekstura lesa je običajno ravna, včasih tudi izmenično progasta. Les ima sijaj, suh sveže skobljan les ima vonj po usnju.

Lastnosti

Zračno suh les (12 % vlažnosti) ima gostoto 720 – 850 kg/m3. Suši se dobro, a počasi, brez deformacij in pokanja. Za debelejše žaganice je priporočljivo predsušenje na zraku. Suh les ima odlično dimenzijsko stabilnost, maksimalno krčenje v radialni smeri 2,5 – 3,5 % in v tangencialni smeri 3,5 – 5 %. Trajnost lesa je odlična, posebna zaščita ni potrebna niti za uporabo v vlažnih pogojih in v okoljih, kjer je lesnih škodljivcev veliko. Les je pH nevtralen in odporen na kisline in baze. Lesni prah lahko povzroči alergične reakcije, draži kožo in dihala.
Pri 12% vlažnosti znaša upogibna trdnost je 105–145(–200) N/mm², elastični modul (9100–)14,000–17,000 N/mm², tlačna trdnost vzporedno z vlakni 57–85 N/mm², trdota po Janki 7200–8000 N.

Obdelavnost

Doussie se dobro žaga, skoblja in rezka. Včasih krha in maže rezilno orodje, ker lahko vsebuje manjše količine silikatov (manj kot 0,015 %) in gumoznih depozitov. Pri vijačenju in žebljičenju je priporočljivo izvrtati luknje, da preprečimo pokanje. Kadar so prisotna izmenično zavita vlakna, je priporočljivo zmanjšati rezilni kot na 15°, da se izognemo grobi površini. Lepi se brez težav. Da dobimo bolj gladko površino, je priporočljivo pore predhodno zamazati. Barva in lakira se dobro, zaradi vsebnosti antioksidantov v jedrovini pa je lahko upočasnjeno sušenje barv in lakov.

Uporaba

Doussie les je odličen les in ga uporabljajo za furnir, v ladjedelništvu, za izdelavo kanujev, kot gradbeni les, za mostove, stopnice in talne obloge, vrata, za specialne mize, športno orodje. Les se dobro rezlja in struži: žlice, sklede, škatle, maske, bobni. Ker je odporen na mnoge kemične spojine, ga uporabljajo za laboratorijske mize in precizne instrumente. Zaradi nevtralnega pH je primeren za delovne mize  v muzejih in knjižnicah.http://www.prota4u.org/protav8.asp?h=M4&t=Afzelia,africana&p=Afzelia+africana

VIRI

Wagenführ, R. 1996: HOLZ Atlas. Leipzig: Fachbuchverlag.
http://en.wikipedia.org/wiki/Afzelia 
http://www.prota4u.org/protav8.asp?h=M4&t=Afzelia,africana&p=Afzelia+africana http://www.wood-database.com/lumber-identification/hardwoods/afzelia/ 
http://tropix.cirad.fr/africa/DOUSSIE.pdf