717
Datum objave: 25. februar 2019

Ko omenimo vrtno uto, ima vsak posameznik v glavi drugačno rabo. Nekdo v njej shranjuje drva, spet drug ima v njej vse pridelke, tretji pa njej shranjuje vsa možna orodja. Vsekakor je to skoraj nepogrešljiv prostor, ki ne sme manjkati na nobenem vrtu.

Vendar veliko ut začne čez leta propadati, saj so bile zgrajene iz slabega lesa. Slab les pa potrebuje konstantno vzdrževanje, da ohrani svojo vitalnost in se mu podaljša življenjska doba. Za primer vzemimo smreko. Navadna nezaščitena smreka ima predvideno življenjsko dobo 5 let. To pomeni, da boste morali hiško menjati na vsakih 5 let oz. boste morali zanjo odšteti veliko denarja samo zato, da jo boste ohranili do mere, da bo uporabna.

Barvani smreki se življenjska doba sicer podvoji, vendar jo je ravno tako potrebno ponovno barvati na vsaka 2-4 leta za optimalno zaščito. Na dolgi rok zapravite enako količino denarja, kot če bi se odločili za gradnjo iz kakovostnejšega lesa. Pri tem pa izgubite še nekaj, kar vam ne more povrniti nihče. Čas porabljen za vzdrževanje in obnavljanje vrtne ute je za vedno izgubljen. Vrtna uta ima svoj namen in to je to, ne sme vam vzeti časa, ki bi ga vi porabili za druženje s svojo družino in prijatelji. In če dobro pomislite, kolikokrat ste morali prestaviti izlet ali piknik, ker ste imeli delo doma. Barvanje in primerna zaščita takega objekta, zahteva ogromno dela in to je projekt, ki vam vzame nekaj dni. Je to res čas, ki ga lahko izgubite?

Živimo samo enkrat in dano nam je samo toliko let na Zemlji, zato ga moramo izkoristiti za stvari, ki jih radi delate in ne za stvari, ki so neproduktivne in vam jemljejo energijo. In uporaba visoko kvalitetnega lesa za gradnjo vrtne ute vam bo definitivno prihranila dragocen čas in energijo.

Prvi primer takega lesa je impregnirana smreka. Življenjska doba je bistveno daljša od svojih dveh predhodnikov in kar je najboljše pri vsem skupaj….NE POTREBUJE VZDRŽEVANJA. Uto vam postavimo in to je to. Nič barvanja, nič vzdrževanja in nič skrbi. Edino les bo z leti pričel siveti.

Še boljša izbira je sibirski macesen. Zaradi svoje rasti v gozdovih Sibirije, kjer je med debli malo razmika, je to izjemno gost les. In gostost lesa je zelo pomemben dejavnik za obstojnost, saj gostejši kot je, daljša je življenjska doba. Poleg tega sibirski macesen (večji del lesa) uvrščamo v t.i. resonančni les. To je les, ki se ob povečani vlagi enakomerno širi in ob povečani sončni svetlobi enakomerni krči. S tem se zmanjša možnost za nastanek razpok in krivljenje desk je bistveno manjše. Naj omenim še, da zgoraj omenjene trditve veljajo le v primeru, da je poreklo lesa dejansko Sibirija – les torej ne sme biti plantažnega izvora.

Ker pa si vsi želimo, da je naša vrtna hiška lepa in elegantna, pa ima sibirski macesen še eno odlično lastnost. Namreč v nasprotju z ostalimi vrstami lesa, ki so posejani z grčami, jih ima ta (v 1. kvaliteti) bistveno manj. To je zopet posledica rasti v sibirskih gozdovih. Zaradi že omenjenega majhnega razmika med debli je edini vir sončne svetlobe od zgoraj. In veje zaradi boljšega in lažjega absorbiranja rastejo bistveno višje, kar velik del debla pusti neporaščenega in praktično brez grč in smole. To naredi vašo vrtno hišico lepo in brez napak.

Torej vidimo, da se resnično ne splača graditi vrtne ute iz slabega lesa. Poleg denarja boste izgubili še čas in verjetno kar nekaj živcev. In namesto da bi bil to lep in praktičen dodatek k vašemu vrtu, postane nočna mora. Zato se resnično splača plačati 10 % več pri materialu, saj si boste s tem zagotovili dolgotrajno obstojnost in predvsem boste prihranili na času, ki ga boste porabili za pomembnejše stvari v življenju.