Zakaj se odločiti za visoko gredo?

  • 6 februarja, 2020
  • Domen

Z izjemo par dni, je letošnja zima ena izmed bolj milih. Seveda se lahko vse hitro obrne, vendar ob toplih dnevih, nam misli že uhajajo na vrt in na projekte, ki jih želimo izpeljati v tem letu. 

Poleg večjih vrtnih objektov, kot so lesene hiške, pergole in nadstreški, ima del vrta, kjer so posajene naše vrtnine in cvetlice, posebno mesto v srcu. 

Njim med letom posvečamo največ pozornosti in na njih smo ob koncu leta najbolj ponosni, ko se razvijejo v lepo cvetlico ali ko iz njih pripravimo zdrav obrok. 

Temu področju bomo danes namenili največ pozornosti, in sicer zakaj je na njem smiselno uporabiti visoke grede. 

Estetske prednosti 

Okrogle vrtne gredice

Poznamo vse vrste visokih gred. Od zelo visokih, do manjših in okroglih. Praktično jih lahko prilagodimo popolnoma po svojih željah in potrebah. 

To je velika prednost, saj jih lahko prilagodimo videzu vrta in s tem poskrbimo, da bodo vrt dopolnile in zaokrožile v celoto. 

Poleg tega je les na vrtu vedno dobrodošel. Še posebno če imate manjši vrt, kjer si ne morete postaviti vrtne hiške ali večje pergole, bodo visoke grede prinesle toplino in raznovrstnost. 

Praktične prednosti 

Poleg estetskih prednosti so visoke grede tudi izjemno praktične. Kot smo že omenili, se odlično vklopijo na manjše vrtove, kjer smo omejeni s prostorom.  

Uporabimo pa jih lahko tudi na balkonih (pazite le, da se pred tem prepričate o nosilnosti balkona) ali pa celo na asfaltu, pod pogojem, da ima dno. 

Največjo prednost pa predstavlja greda z avtomatiziranim zalivalnim sistemom, ki poskrbi, da vrtnine ostajajo zalite tudi, ko nas ni doma.  

Vrtno korito (visoka greda) z zalivalnim sistemom zalivalni sistem

Zdravstvene prednosti 

Poleg praktičnih in estetskih prednosti pa imajo visoke grede še eno prednost. Blagodejne so za vaše zdravje. Ne samo v smislu, da vrtičkanje sprošča, temveč predvsem do vaše hrbtenice. Namreč dolgotrajno sklanjanje, ki spremlja gojenje domačih vrtnin, pusti posledice.  

Srečujemo se z bolečinami v hrbtu in v skrajnih primerih moramo vrtičkanje celo opustiti, saj se preprosto ne moremo več sklanjati. 

Visoke grede to rešijo. Za gojenje vrtnin se nam ni treba sklanjati in obremenjevati hrbta, temveč samo uživamo v tem sproščujočem hobiju. 

dvignjena gredica od blizu

Upamo, da smo s tem prispevkom visoke grede predstavili v novi luči in kakšnemu izmed vas dali nove ideje za ureditev spomladanskega vrta. Če imate še kakšno vprašanje, pa nas kontaktirajte TUKAJ in z veseljem vam bomo pomagali.