Vrste lesa in njihova raba

  • 19 decembra, 2019
  • Domen

Vsi poznamo smreko, macesen, hrast in druge tipe dreves. A ko se srečamo z lesenimi izdelki ter kateri material je najboljši za določen izdelek, nam znanja zmanjka.

V tem prispevku vam bomo razložili 3 osnovne tipe lesa in podali primere, za kakšne izdelke so primerni.

Opisali bomo hardwood oz. trd les, softwood oz. mehak les in industrijski les.

TIP 1: Hardwood oz. trdi lesovi

Trd les najdemo v vseh drevesih, ki nimajo iglic in storžev. Gre torej za drevesa, ki imajo liste in semena.

Najbolj znani predstavniki tega lesa so hrast, češnja, leska, javor ipd. Čeprav bi iz imena, trd les, sklepali, da so to lesovi, ki imajo najtrši les, to ne drži vedno, saj so nekatere vrste mehkega lesa veliko bolj trde za obdelavo.

 

Ta tip lesa je znan predvsem po izjemno lepih in edinstvenih vzorcih. Zaradi tega se veliko uporablja v notranjem dizajnu. Z njim si lahko zgradimo lepo omaro ali pa položimo edinstven parket. Zaradi cene pa se ga manj uporablja za namene gradnje in zunanje opreme.

TIP 2: Softwood oz. mehki lesovi

V nasprotju z našim prvim tipom mehkejši les najdemo v drevesih, ki imajo iglice in storže. Najbolj vidni predstavniki tega lesa so bor, cedra, smreka, macesen ipd.

Gre za les, ki je težji za obdelavo, a primernejši za zunanjo opremo in gradbeništvo nasploh. V ta segment spada tudi nam zelo poznani sibirski macesen.

A sibirski macesen ima eno izjemno zanimivo lastnost. Gre za mehak les z lastnostmi trdega lesa. Čeprav spada v kategorijo dreves, ki so težji za obdelavo, je sibirski macesen precej bolj »mehak« in zaradi tega lažji za obdelavo. Če to povežemo z obstojnostjo in drugimi lastnostmi mehkih lesov, vidimo, zakaj je tako priljubljen in iskan les.

Poleg obstojnosti je ta tip lesa odpornejši na insekte in zato resnično primeren za razne lesene konstrukcije in druge zunanje lesene izdelke.

TIP 3: Industrijski les

Kot lahko sklepamo že iz imena, industrijskega lesa ne najdemo v naravi, temveč je narejen izpod rok industrije.

Pri nas je tak les poznan kot konstrukcijski les ali tudi lepljen les. Gre za tip lesa, ki je zgrajen in različnih lesenih elementov, z namenom večje trdnosti. Uporabljamo ga za gradnjo montažnih hiš, vrtnih lop, pergol, nadstreškov, lesenih konstrukcijskih ogrodij ipd.

Prav tako je tak les velikokrat kemično obdelan (impregnacija), da doseže določene lastnosti, ki jih v naravi ne najdemo. Dodatno pa tak les manj poka in se manj krivi.

Čeprav lahko konstrukcijski les dobimo iz večine drevesnih vrst, sta zaradi svojih naravnih lastnosti, največkrat uporabljena smreka in macesen.

Smrekovi lepljenci za konstrukcije

Upamo, da ste po branju tega članka dobili malce boljši vpogled v svet drevesnih vrst in katera vrsta lesa je primerna za vaš projekt oz. želje. Če imate še kakšno vprašanje oz. se vam v mislih že poraja ideja za naslednji vrtni projekt, pa pokličite enega izmed naših projektnih vodij, s katerim boste uredili vse detajle od začetnega razvoja ideje do prave izbire lesa, ter seveda same izvedbe projekta.