Smolike, izpadanje grč, pokanje in zvijanje…napake v lesu, ki jih morate poznati!

  • 25 februarja, 2019
  • Domen

Les je živ material. Kar pomeni, da konstanto diha in se spreminja. In kot živ organizem ni imun na vse pojave, ki nanj vplivajo med samo rastjo. Človek, vreme, insekti in živali so vsi odgovorni za nastanek poškodb in napak, ki kasneje vplivajo na izgled ter kvaliteto lesa.

Napake oz. lastnosti lesa so vsi pojavi, ki motijo predelavo, obdelavo in uporabo lesa. Delimo jih v dve skupini. Prva skupina so posledice, ki nastanejo zaradi rasti. To so koničnost lesa, spremenjen potek vlaken, krivost debla, nepravilen prečni les, reakcijski les, grče ter smolike. Drug sklop napak pa nastane kot posledica poškodb. Med te štejemo razpoke, barvne spremembe itn.

Večina »napak« je težavnih predvsem pri sam obdelavi lesa in končna stranka o njih pravzaprav ne ve. Težava pa nastane, ko se tudi na končnih izdelkih te napake, začnejo pojavljati. Predvsem so tu v ospredju razpoke in izpadle grče. Povzročijo lahko kar nekaj nevšečnosti in predvsem sivih las za kupca.

Vsak dober mizar oz. gozdar bo takoj prepoznal dober les. Za laike pa je ta tematika težavna in mnogi so že dobili »mačka v žaklju«, saj jim je proizvajalec obljubljal dober in kvaliteten les, dobili pa so slab in neuporaben les, kjer so se v kratkem času začele pojavljati napake na izdelku. Naš namen in namen tega prispevka je ozavestiti vse vas, da boste naslednjič ko boste kupovali lesene izdelke, takoj vedeli ali ima ponudnik dober les ali pa na vas želi samo zaslužiti.

 

Pravi sibirski macesen (gostejše letnice, daljša obstojnost)

 

Plantažni macesen (redkejše letnice, manjša obstojnost)

 

Smreka (redkejše letnice, manjša obstojnost)

 

Kvaliteto lesa delimo na več kategorij. V osnovi se razlikujejo po tem koliko vidnih in nevidnih napak je dovoljeno v samem lesu. Ker pa je svetovnih kategorij resnično veliko in so nekatere težko razumljive, smo v našem mizarstvu ustvarili interno klasifikacijo lesa. Kategorije se tako delijo na 1.a, 1., 1. b, 2. in 3.. V gradbeništvu so najbolj razširjeni kategoriji 1.b in 2. Kategorijo 1.a in 1. nudi izjemno malo ponudnikov, 2. in 3. pa po našem mnenju nista uporabni.

Med vidne »napake« štejemo število grč, število smol in število razpok. Nevidne pa so napake, ki jih neizučeno oko ne vidi, a moramo biti na njih še posebej pozorni. Te so prevelika vlažnost lesa in obstojnost. Prevelika vlažnost lesa vpliva na kasnejše število razpok. Teh se pri sveže obdelani deski ne vidi, a pod zunanjimi vplivi sonca, ko se les izsuši se razpoke hitro pokažejo. Zato je pomembno, da je les dobro in pravilno sušen. Ne trdimo, da jih pravilno sušen les ne bo imel, bodo pa te bistveno redkejše in manj globoke, saj je napetosti v lesu manj.

Druga nevidni dejavnik pa je obstojnost lesa. Le ta je pogojena z gostoto. Bolj gost je les, daljša je obstojnost. Primerno obstojen je sibirski macesen. Zaradi počasne rasti v mrzlih sibirskih gozdovih so letnice zelo gosto skupaj, kar mu da zelo dolgo življenjsko dobo. Opažamo pa da, veliko ponudnikov prodaja sibirski macesen, ki pa to ni to. Namreč zaradi izjemnih lastnosti te vrste lesa, so ga začeli izvažati iz Sibirije in ga zasajevati na plantažah. S tem so mu praktično uničili vse dobre lastnosti in mu kvaliteto znižali. Sicer to ne pomeni, da je sedaj les slab, ni pa to kvaliteta za katero ste plačali 30 % več kot za izdelek smreke. Zato vedno vprašajte ponudnika, ali je to pravi sibirski macesen (pokaže naj certifikat) ali pa je to plantažni macesen.

Torej, ko se odločate za ponudnika vaše nove lesene ograje, ute ali podesta, morate biti pozorni na več dejavnikov. Prispevek vas je opozoril na katere napake in faktorje morate biti pozorni, a na koncu velja tudi vaša zdrava pamet in intuicija. Če mislite, da vas nekdo hoče peljati žejne čez vodo, potem to verjetno tudi drži.