Nasveti za osvežitev vašega vrta

  • 23 januarja, 2020
  • Domen

Ob hladnih jutrih redko pomislimo na vrt in kako bi ga lahko spomladi osvežili ter nadgradili. A čeprav nam trenutno misli bolj uhajajo k smučanju, je pomembno, da že zdaj malo razmišljamo o idejah in nadgradnjah, ki jih bomo spomladi uresničili na svojem vrtu. 

Ideje so lahko zgolj estetski popravki ali večji gradbeni posegi. Prav tako za osvežitev vrta ne potrebujemo težkih strojev, saj že manjši dodatki, postavljeni na pravo mesto, vrtu dodajo nove dimenzije ter vnesejo svežino. 

Nekaj teh dodatkov želimo z vami deliti v našem novem prispevku, saj smo prepričani, da bodo pomagali vašemu vrtu do novih višav. 

vrtna ograja ljubljana 6 z gredicami

ODPADNI LES NI ZA ODPAD 

Edinstveni kosi lesa lahko postanejo središče vašega vrta. Štori, zanimiva debla ipd. Bodo ohranili naravni videz vrta, obenem pa bodo s svojo obliko poskrbeli za večjo pestrost.  

Lahko pa iz odpadnega lesa zgradimo skladovnico drv. Poleg unikatnega videza, bo ta postala dom številnim hroščem, pajkom, polžem, žabam, ježem itn. Živali bodo blagodejno vplivale na vaš vrt, saj bodo zvišale pestrost ter pregnale škodljivce. Okoli skladovnice posadimo praproti, ki bodo s svojo zeleno barvo lepo dopolnile odtenke lesa. 

Paziti moramo le, da skladovnica ne stoji v neposredni bližini zelenjavnega vrta ali drugih dreves, saj  lahko v izjemnih primerih, določene žuželke ali glive, povzročijo škodo. 

PREŽENIMO ŠKODLJIVCE Z DOMAČO SHRAMBO 

Ko brkljamo po svojih vrtninah, ne želimo, da naše trdo delo uničijo škodljivci. So nadloga, ki pesti vsakega vrtičkarja. A kolikor je vrtičkarjev, toliko je tudi različnih trikov, ki jih uporabljajo za preganjanje neljubih vrtnih obiskovalcev. 

Ker je med našimi strankami veliko vrtičkarjev, z nami radi delijo nasvete. Nekaj jih najdete spodaj: 

  • Vinski kis, soda, navadno tekoče milo so odlični pripravki za boj s plevelom. Nekateri vrtičkarji pa prisegajo celo na med. 
  • Za odganjanje ptic in živali s svojih vrtnin lahko mednje v zemljo vtaknemo plastične vilice in s tem ubranimo svoje pridelke 
  • Veliko jih uporablja jajčne lupine za odganjanje polžev 
  • Cimet pa ni dober le kot začimba, temveč je primeren za odganjanje škodljivcev. Le malo ga nasujemo poleg pridelkov in naloga je opravljena. Podobno velja tudi za kavo. 

Okrogle vrtne gredice vrt

S temi triki boste poskrbeli, da bodo vaše spomladanske vrtnine zaščitene, vi pa boste uživali v sadovih svojega dela. 

JE ŽE ČAS ZA VEČJO OSVEŽITEV VRTA? 

Če pa razmišljate, da boste spomladi svoj vrt nadgradili s pergolo, teraso ali morda celo vrtno hiško, potem je nujno, da že sedaj začnete načrtovati, saj taki projekti zahtevajo več časa in usklajevanja. 

Veliko je odvisno od samih želja, a če želite spomladi sedeti na svoji novi terasi, potem je čas, da po naslednjem nedeljskem kosilu skličete družino in skupaj določite vse. Od večjih elementov do najmanjših podrobnosti. Boljši kot bo vaš načrt, lažje bo za izvajalca, da projekt izpelje, kot ste si ga zamislili.  

Če ste že v fazi razmišljanja o večji nadgradnji vrta, si oglejte naše vloge ali preberite še kakšen članek v naši blog zbirki, saj vsebujejo veliko koristnih informacij, ki vam bodo pomagale pri odločitvah in korakih. Vedno pa nas pokličite ter se pogovorite z našimi sodelavci, ki vam bodo z veseljem svetovali.