Mizarstvo Hrovat na portalu Mladi Podjetnik: “Kako sta oče in sin izpopolnila dedkovo delo”

  • 27 februarja, 2018
  • Jaka
Slovenci imamo precej uspešnih družinskih podjetij, med njimi tudi Mizarstvo Hrovat, ki je letos praznovalo 50. rojstni dan. Začetnik družinske obrti je Franc Hrovat, zdaj pa podjetje že 17. leto uspešno vodi njegov sin Marko. Pogovarjali smo se z vnukom ustanovitelja Mizarstva Hrovat, Jakom.

Kako sta oče in sin izpopolnila dedkovo delo

Družinsko podjetje Mizarstvo Hrovat je letos praznovalo 50. letnico (Vir slike: osebni arhiv).

Preden se je 23-letni Jaka, ki študira podjetništvo, priključil družinskemu podjetju, se je kar pet let ukvarjal z vodenjem spletne trgovine v Sloveniji in na Hrvaškem. Izkušnje na področju spletnega marketinga, poslovanja s tujino, grajenja finančno stabilnega podjetja s potencialom rasti, je lahko prenesel nato v podjetje, ki ga je ustanovil njegov dedek.

Iskanje priložnosti v obstoječem programu

»Lesna stroka je bila zame ob prihodu novost. V podjetje sem prišel z vizijo in željo po ustvarjanju, oče me je pri vsem tem spodbujal. Iskal sem priložnosti v izdelkih iz obstoječega prodajnega programa, hkrati pa sva z očetom že prvo leto trgu ponudila novosti, s katerimi je bilo mogoče povečati prihodke,« pravi Jaka. Trenutno je v ekipi sedem članov, ob povečani količini dela pa za določen čas poiščejo nove sodelavce.

Osnovna dejavnost mizarstva Hrovat je izdelava izdelkov po naročilu za zunanjo ureditev: vrtne lope, lesene fasade, ograje, terase, pergole in podobno. Lani jim je uspelo prodajni program izpopolniti do te mere, da lahko stranki izdelajo praktično vse, kar je potrebno za celovito opremo okolice hiše, po sistemu na ključ. Osnovni material je seveda les.

S skupnimi močmi sta Jaka in njegov oče Marko dva popolnoma nova prodajna programa ločila od obstoječega z novo spletno stranjo. Nastali sta še spletna stran z brunaricami in izdelki za razvajanje.

Iz odpadnih letvic nastala ideja za nov izdelek

Idej je na pretek, pravi Jaka. V njihovem izboru lahko najdemo tudi lesene osvežilce zraka za avto. Pri tem projektu so sodelovali še z domžalskim družinskim podjetjem Kemplast. »Ideja je padla praktično z neba. Med proizvodnjo serije nekih lesenih deščic so nam ostajale odpadne letvice, dimenzij približno 10 x 5 cm. Običajno se odpadki takšnih in podobnih dimenzij ne porabijo za druge izdelke, zato jih v zimskem času sežgemo,« z očetom pa sta pomislila, da bi letvice lahko nadišavili, jim pritrdili obešalko in jih uporabili za osvežilce zraka v avtu.

Mizarstvo Hrovat razmišlja tudi o predstavitvi projekta lesenih osvežilcev za avto na Kickstarterju (Vir slike: osebni arhiv).

Be natural, Stay Cool!

Jaka se je nato obrnil na domžalsko družinsko podjetje Kemplast, v katerem je zaposlen tudi Jani Novljan, in sicer po pomoč pri odišavljanju in pakiranju, obenem pa je padla ideja, da se projekta lotijo skupaj. Začeli so sodelovati. »Podjetje Kemplast za svoje proizvode uporablja blagovno znamko Pinodor, ki je v Sloveniji na področju osvežilcev zraka poznana že dlje časa. Odločili smo se, da to blagovno znamko uporabimo tudi za program ekološko usmerjenih osvežilcev zraka, z dodanim sloganom Be natural, Stay Cool! (Bodi naraven, ostani »kul«, op.a.)«.

Konkurence (še) ni!

Sledilo je testiranje in prvi prototipi iz kombinacije smrekovih deščic, namočenih v eterična olja. Kljub nekaterim težavam ob testiranju, pa jih je ideja vodila naprej. Ugotovili so tudi, da na trgu še ni osvežilcev zraka iz lesa, ki bi bili obenem odišavljeni z naravnimi aromami. Kot pravi Jaka, obstajajo le lesene dišave s klasičnimi sintetičnimi vonji in osvežilci iz umetnih mas, odišavljenimi s kombinacijo naravnih vonjav.

Poleti izdelali prvo serijo lesenih osvežilcev zraka

Naredili so tudi raziskavo trga, vanjo vključili kar 1500 ljudi in z njo določili ustrezne kombinacije vonjev, obliko izdelka in same embalaže. Ob upoštevanju vseh dejavnikov, med njimi tudi, koliko kupcu sploh pomeni, da je izdelek ekološko naravnan, so letos v začetku poletja izdelali prvo serijo izdelkov. »Leseni del vključno s končno obliko in dizajnom izdelamo v mizarski delavnici, podjetje Kemplast pa na leseno deščico nanese aromo in jo zapakira,« s tem pa je izdelek pripravljen za prodajo. Nudijo tri različne vonje, relax, energy in balance.

Na teden lahko izdelajo okoli 20 tisoč kosov

Svojo trenutno prodajno mrežo želijo povečati, zato so v stalnem iskanju poslovnih partnerjev. »Z obstoječimi stroji za serijsko proizvodnjo lahko tedensko izdelamo okoli 20 tisoč kosov,« pojasnjuje Jaka in dodaja, da se na željo naročnika tudi dodatno prilagodijo.

Kickstarter in tujina!

Želijo si tudi tujine. »Za zdaj še ne izvažamo, zavedamo pa se potenciala izdelka, kot tudi velikosti svetovnega trga avtomobilskih osvežilcev zraka,« zato iščejo povezave, ki bi jih pripeljale do distributerjev v tujini. Razmišljajo tudi o predstavitvi projekta na Kickstarterju, naslednje leto pa želijo tudi dvigniti prodajo in razširiti prodajni program. Ekipa je obenem tudi prepričana, da jih lahko žene naprej le pozitivno mišljenje, želja po ustvarjanju in vera, da ni nič nemogoče. »To so lastnosti, ki označujejo podjetnika in ga spremljajo v fazah razvoja podjetja,« je prepričan Jaka.

Vir: https://mladipodjetnik.si/novice-in-dogodki/novice/kako-sta-oce-in-sin-izpopolnila-dedkovo-delo; dne 16.12.2014