Lesena ograja za moderen videz vaše hiše

  • 25 februarja, 2019
  • Domen

Vsaka hiša mora imeti urejen vrt in okolico. Le tako je zares sanjska in smiselno zaključena. Pri tem je izbira ograje izjemnega pomena, saj ne sluzi samo kot zaščita pred radovednimi sosedi, temveč je estetski dodatek, ki hišo smiselno dopolni ali pa jo skazi. Moderne gradnje se velikokrat poslužujejo kovinskih, kamnitih in betonskih ograj, lesene pa so nekako v ozadju. A dejstvo je, da je lesena ograja ravno tako dovršena in obstojna, kot katerikoli drug material poleg tega pa se veliko bolj zlijejo v okolje, saj so iz naravnih materialov in se lepo dopolnjujejo z vašim vrtom.

Ker menimo, da so lesene ograje podcenjene smo za vas pripravili prispevek, ki ovrže mit o slabosti lesenih ograj in jih postavlja ob bok vsem ostalim.

Mora vsakega lastnika hiše, je njeno vzdrževanje. Košnja trave, majhna popravila ipd. so opravila, ki prispejo skupaj v paketu s hišo. Vsem najhujše opravilo, pa je seveda barvanje ograje. Zahteva ogromno predpriprave, saj je potrebno površino dobro zbrusiti in jo potem dobro spihati, da se bo barva lepo prijela. Poskrbeti moramo tudi za dobro zaščito, da smo varni pred kapljanjem in da si ne naredimo še dodatnega dela. Ko se končno lotimo barvanja, nam to vzame veliko časa, saj je velikokrat potrebno nanesti več slojev. Med samimi sloji moramo počakati, da se vse posuši, saj drugače so sloji neenakomerni in si s tem uničimo končni videz. Resnično je vse skupaj nočna mora.

Vendar pri lesenih ograjah je vse to mit. Dobra lesena ograja praktično ne potrebuje vzdrževanja. Če je izdelana iz obstojnega in visokokvalitetnega lesa, se vzdrževanje zniža na minimum. Najbolj primeren les glede na razmerje med ceno in kakovostvjo, je sibirski macesen. Ima vse lastnosti, ki bodo vašo ograjo naredili obstojno in odporno na vse vremenske pojave.

Če se odločite za dodatno zaščito, jo je smiselno zaščititi z impregnanti, saj boste z drugimi premazi,  boste dosegli le lepši videz, ne boste pa bistveno podaljšali samo trajnost. V kolikor se za dodatno zaščito ne odločite, si les sam ustvari zaščito z naravnim sivenjem. Postopek poteka nekaj let, pri čemer se spremeni barva lesa, vzdrževanja pa pri tem resnično ni, saj je sloj sivine dovolj dobra zaščita. Več podrobnosti o (ne) vzdrževanju lesenih ograj, si lahko preberete v tukaj.

Druga prednost lesa je v njegovi estetiki. Povedali smo že, da se moderne gradnje največkrat odločajo za betonske in železne ograje, a te velikokrat skazijo celotno idilo hiše. Še posebno je to opazno, če imate hišo sredi narave, kjer sta to nenaravna materiala in resnično nista primerna. Les pa že takoj poskrbi za občutek domačnosti in topline. To pravi dom potrebuje, saj si ne želite stanovati za železnimi rešetkami ali betonsko steno, kjer ste izolirani od ostalega lesa. Poleg tega je obdelava lesa napredovala v zadnjih letih in lesene ograje so postale izjemno estetske in moderne. Niso več samo v klasičnih oblikah, temveč se oblikujejo po vaših željah za vašo hišo.

Tretja prednost, pa je sivenje lesa. Omenili smo že, da je to naravna zaščita, ki omogoča dolgo obstojnost. Vendar je poleg tega tudi lep kontrast. Večina hiš se danes gradi v sivo-beli kombinaciji in naraven sivkast odtenek ograje, je kot naročen za to. Ne potrebujete nobene barve, naravno sivenje lesa je dovolj, saj dobite zaščito in estetiko.

Ko se boste naslednjič odločali o novi ograji, se spomnite, da smo bili ljudje in narava vedno povezani. In les je vedno predstavljal neposreden stik, ki je ohranjal to povezavo. Zato so lesene ograje odlične, ker niso samo lepe ter obstojne, temveč nas spominjajo na to povezanost in skrbijo, da jo ohranjajmo se naprej.