Jesen je zadnji čas za urejanje in nadgradnjo vrta!

  • 25 februarja, 2019
  • Domen

Hladnejša jutra in vetrovni večeri že počasi naznanjajo, da se poletje poslavlja in da bomo zakorakali v jesen. Z vrtov in gredic smo pobrali že veliko izdelkov ter počasi razmišljamo o tem, kaj vse moramo postoriti, preden nas ujamejo prve snežinke.

Seveda, dela okrog hiše nikoli ne zmanjka, a vendar si moramo za uspešno prebroditev zime postaviti prave prioritete oz. prednost dati delu, ki je najbolj nujno. S tem si zagotovimo mirno zimo in se predvsem izognemo paniki, ki nas rada zagrabi, ko na televiziji vidimo prvo zimsko napoved.

Torej, kaj pa sploh so prioritetne naloge, ki jih je pametno storiti, preden nas ujamejo hladnejši dnevi? Berite dalje, saj smo za vas napisali nekaj nasvetov, ki vam bodo zagotovo priskočili na pomoč.

ZA VEČJE NADGRADNJE JE SEDAJ ZADNJI ČAS!

Večji projekti na vrtu in v okolici hiše, kot so fasaderska dela, polaganje tlakovcev, asfaltiranje, izdelava pergole, lope, vrtne ograje ipd., zahtevajo čas in veliko usklajevanja. V kolikor želite nadgradnjo izpeljati še letos, morate začeti takoj, saj so gradbinci izjemno zasedeni in dobavni roki daljši kot običajno.

Poleg tega je montaža zunanjih izdelkov zelo odvisna od vremena. Lahko poteka tudi novembra ali decembra, lahko pa se vse skupaj zaključi že oktobra. Namreč zgodilo se je že, da je konec oktobra padel sneg, temperature so se spustile pod ničlo in zgodba je bila zaključena. Če v zakup vzamemo še preteklo zimo, ki se je končala šele na začetku aprila, boste na nadgradnjo čakali vsaj še pol leta.

Zato vam polagamo na srce, da če resnično želite še letos urediti ali nadgraditi vrt, potem mora biti to vaša prva in po vsej verjetnosti tudi edina prioriteta….poleg vašega zdravja. 😀

OBETA SE DEŽEVEN VIKEND….

…zato si vzemite čas za premislek in naredite ACTION plan! Deževni »jesenski« vikendi so idealni za delanje TO-DO liste in načrtovanje del. Ne glede na to ali načrtujete svoj zimski dopust, ali pa nadgradnjo vrta, je dober plan zlata vreden.

In če se odločate za resnejšo ureditev vrta, potem je prihajajoči vikend kot naročen. Po sobotnem kosilu se zberite v skupnem prostoru s celotno družino in si korak po koraku naredite načrt. Nikar ne pozabite na kakšne prigrizke in pijačo, saj se taka »debata« lahko hitro zavleče. Vendar bistveno je, da imate na koncu dneva na papirju točno določene korake, kako boste optimalno s čim manj stroški, svoj vrt spremenili v sanjsko oazo, ki so jo želite.

Vse, kar morate storiti, je da v ponedeljek storite prvi korak. Morda pa boste že letos uživali ob pogledu na svoj novi sanjski vrt.

Pa uspešno načrtovanje vam želimo!