Izberite pravo pergolo za vas

  • 25 februarja, 2019
  • Domen

V dnevih, ko nas “praži” izjemna vročina, je pomembno, da imate senco, kamor se lahko umaknete pred žgočim soncem in dovolj tekočine, da hidrirate vaše telo.
Tisti, ki vročine ne prenašate dobro, se umaknete v hišo. Tisti, ki pa uživate v vročih dnevih in iščete zgolj zaščito pred soncem, pa ostane samo to, da si na vrtu uredite senčen kotiček, kjer boste varni pred nevarnimi žarki in obenem ne boste ves dan zaprti v hiši.

Sencenje-Pergola-Brezovica-1

Za dobro senco imate več različnih možnosti. Lahko si postavite velik senčnik. Kar je čisto dobro, če ravno ne živite v kakšnem bolj vetrovnem predelu Slovenije. Če je temu tako, boste imeli kar nekaj težav, saj vam ga bo veter konstanto podiral in od sence ne boste imeli veliko. Poleg tega so veliki senčniki nepraktični, saj so težki. Ni jih enostavno prestavljati in nastavljati. Še posebej kakšna starejša oseba ima lahko težave že pri samem odprtju senčnika.

Druga možnost je, da se prestavljate sočasno s soncem. Tam, kjer sonce ustvari senco, tja greste še vi. Seveda, je to daleč od idealne možnosti, a vendar veliko ljudi dela ravno to. S svojim stolom se meter za metrom pomika skupaj s soncem. Če zunaj samo sedite in se hladite s kakšno pijačo, je to še čisto sprejemljivo. Vzamete vašo pijačo in stol, ter se premaknete. Zadeva rešena. Če pa bi se radi zunaj predajali kulinaričnim užitkom z žara ali pa z letne kuhinje, potem imate težavo, saj boste kmalu morali z enega na drug konec vrta po prilogo.

Tretja rešitev je pergola. Je idealna za vse tiste, ki imate radi vročino in ne želite prebiti vsega dneva v hiši. Idealna je tudi za tiste, ki ob večerih radi posedite zunaj in nočete, da vam sonce ne sveti v oči (kar je resnično nadležno). Poleg tega nudi veliko možnosti in načinov prepuščanja svetlobe. S tem si lahko vsak uporabnik ustvari svoj senčni kotiček. Točno tako, kakor želi.


A ker je pergol veliko vrst, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo koristili, da si boste izbrali ravno tako, kakršno si želite.

1. Izbrati pergolo s streho ali brez nje?

Obe možnosti sta dobri. To je odvisno predvsem od vaših želja in kaj si s tem želite pridobiti. Tistim, ki si želite ustvariti lep in edinstven kotiček na vrtu, je pergola brez strehe primernejša. Ob njej si zasadite trto, ki se potem vzpenja in v poletnih časih poleg sence nudi tudi okusno grozdje. Pergola s streho pa nudi več zaščite pred vremenskimi pojavi. Spodaj imate še vedno lahko popoldansko kosilo ali druženje s prijatelji tudi ob deževnih dnevih, saj vas ščiti streha.

2. Če izberem streho, kakšna naj bo?

Tisti, ki izberete pergolo s streho, se soočite z izbiro med prosojnimi in neprosojnimi materiali. Prosojni materiali kot so steklo ali lexan plošče, prepuščajo veliko svetlobe. Še posebno lexan enoslojne polikarbonatne plošče nudijo izjemno dobro zaščito pred UV žarki. Poleg tega so odporni na udarce, ognjevarni in praktično imuni na toplotne spremembe, saj obdržijo svoje lastnosti tudi ob izjemnih temperaturah.

Pri neprosojnih strehah pa priporočamo uporabo bitumenskega traku. Le tega privarimo na opažne letve. Kritina je še posebno uporabna pri ravni strehah, saj je vodotesna, zaradi gumijaste osnove pa je trak tišji, saj se dežnih kapelj skorajda ne sliši.

3. Pazite na lokacijo pergole!

Tu upoštevajte samo eno stvar. Pazite, da vam pergola ne bo metala sence na kakšen pomemben prostor v hiši. Poskrbite, da bodo prostori, kot so dnevna soba ali vaša domača pisarna, polni svetlobe in ne pokriti s senco pergole. Le ta naj bo postavljena tako, da bo nudila tudi določen del zasebnosti in vas med kosilom s prijatelji ne bo nihče motil.

4. Kakšen mora biti podest?

Ko govorimo o pergolah, se moramo zavedati, da je to izdelek, ki je konstantno izpostavljen vremenskim vplivom. Zato morajo biti vsi materiali najboljši, saj le tako nudijo dolgotrajno obstojnost in kvaliteto. Tudi podest ni nič drugačen. Zgrajen naj bo iz pravega sibirskega macesna. Ta je izjemno kakovosten in odporen na vse vremenske pojave, še vedno pa je cenovno dovolj ugoden. Z njim si boste zagotovili obstojnost in dolgotrajnost vašega podesta.

5. Ste pomislili na brisoleje?

brisolejih smo že govorili v enem izmed prejšnjih člankov. Brisoleje lahko vgradite kot stransko steno ali pa kot streho pergole. Vsekakor so zelo praktični, saj lahko regulirate količino svetlobe in so enostavni za uporabo. Če jih uporabite kot streho, delujejo kot hibrid med prosojno oz. neprosojno streho. Pri izbiri tipa brisoleja upoštevajte vaše želje in tudi lokacijo vaše pergole. Le tako boste dosegli optimalni učinek.


Pergola je definitivno izdelek, ki bo popestril vaš vrt. Zaradi svoje funkcionalnosti je primeren še za tako zahtevnega uporabnika in ugodi vsem potrebam. Lahko služi kot poletna jedilnica, kjer gostite prijatelje in imate večerna druženja, ali pa je to prostor, kjer najdete mir in tišino. Poleti vas ščiti pred soncem in vam nudi senco, brisoleji, pa vas jeseni in spomladi ščitijo pred vetrom. Lahko je kraj, kjer ustvarjate, berete ali pa je to vaša poletna pisarna. Resnično ima tisoč in eno uporabnost, a izbira je na koncu je prepuščena samo vam in vaši domišljiji.