4 nasveti za zaščito lesenih izdelkov

  • 25 februarja, 2019
  • Domen

Pomlad je končo prišla in mnogi izmed nas smo se že lotili spomladanskega urejanja vrta. Pri tem pa seveda ne smemo pozabiti na dobro in kvalitetno zaščito vaših lesenih izdelkov. Ker le s pravo zaščito bodo le ti ohranili življenjsko dobo in kvaliteto. Sedaj je zadnji čas, da to uredite.

Svetujemo pregled vseh lesenih površin, sploh tistih, ki so bile direktno izpostavljene dežju in snegu. Za obstojnost, oziroma pomembno podaljšanje trajnosti lesa, je zelo pomembno, da izberemo isti premaz, kot je že obstoječi, kajti le ta premaz se bo učinkovito sprijel z podlago.

Odsvetujemo uporabo lakov

Na površinah, ki so direktno izpostavljene vodi, je še posebej potrebno biti previden pri izbiri zaščite lesa. Odsvetujemo vse zaščite, ki vsebujejo lake, kajti lak, ko mu popusti elastičnost, razpoka, v les pride voda. Vlažnost lesa, ki je izpostavljen direktnim vremenskim razmeram, niha med 8% pa vse tja do popolne namočenosti in tukaj nastanejo precejšnji raztezki v lesu. Ker je na lesu izdaten sloj snovi, ki preprečuje seveda tudi izhlapevanje, se voda v lesu nabira in posledično je les pod lakiranimi površinami vlažen. Vlaga pa povzroča gnitje lesa. Torej zaščita lesa, ki je direktno izpostavljen soncu in dežju, impregnacija + premaz brez laka.

Seveda pa sam lak ni problematičen pri površinah, kjer direktno ni v stiku z dežjem, ampak samo z vlago. To so največkrat napušči pri strehah. Tukaj lahko uporabite praktično vse vrste premazov, kajti v tem primeru vlaga v lesu niha nekje med 10-18%. Te raztezke pa laki zdržijo tudi dolgoročno.

Impregnacija lesa

Impregnacija je najbolj optimalna zaščita smrekovih izdelkov, nanese pa se lahko samo na les, ki pred tem še ni bil zaščiten. Zaželjena je sicer tudi pri sibirskem macesnu, vendar tam ni nujno potrebna za obstoj materiala. Izpostavili bi proizvajalca Belinka. Še posebno je impregnacija pomembna za napušče, nadstreške, ograje, vrtne ute, lesene gredice ipd. Ti izdelki so veliko bolj izpostavljen vremenskim pogojem saj so velikokrat postavljeni direktnemu dežju.

Podobno velja tudi za vse izdelke, kjer je možnost visoke zračne vlažnosti. Predvsem so tu v ospredju razne kleti oz. drugi vlažni prostori. Impregnacija je potrebna tudi tam, kjer je potencialna možnost nezgod (napake pri gradnji lesene konstrukcije, izliv vodne inštalacije itn.).

V kolikor pa je les izpostavljen tekoči vodi, prsti ali pa celo morski vodi, pa je potrebna vakumsko-tlačna impregnacija. To zahteva posebno opremo in usposobljenega strokovnjaka, ki bo pravilno izvedel celotni postopek. Moramo pa poudariti, da se les, ki je impregniran vakumsko deformira (pokanje in krivljenje lesa) bistveno hitreje kot les, ki je v impregnacijo potopljen. Takšnega postopka zato v našem podjetju ne uporabljamo pri izdelkih, kjer je pomemben tudi končni izgled.

V opozorilo je vredno omeniti, da impregnacijsko sredstvo lahko kombiniramo samo z lazurami istega proizvajalca. Na impregnacijo proizvajalca Belinka, lahko torej nanašamo le lazure proizvajalca Belinka. Kombiniranje različnih proizvajalcev lahko lesu celo škoduje, saj kemijska sestava zaščite enega proizvajalca, ni nujno kompatibilna z drugo.

Ali impregniran les tudi sivi? DA. Impregnacijska sredstva pri večini proizvajalcev nimajo vodoodbojnih lastnosti in UV zaščite.

Kaj pa lahko naredi DOMAČI MOJSTER?

Tudi domači mojster lahko naredi veliko za zaščito svoji lesenih izdelkov. Uporablja lahko različne barve in olja, ki bodo podaljšali življenjsko dobo izdelkom in jih primerno zaščitili pred vremenskimi vplivi. Priporočamo pa, da se BARVANJE ne uporablja na izdelkih iz sibirskega macesna. Namreč macesnovi produkti barvanja ne potrebujejo. Macesen je sam po sebi masten les in barva zato nima dobre in oprijemljive podlage. Poleg tega njegove naravne lastnosti omogočajo dovolj dobro zaščito in obstojnost.

Lesene izdelke je priporočljivo barvati na 3-5 let. Prvi znak, da je potreben nov nanos barve, je bledenje ali luščenje prejšnjega nanosa. Ta se navadno pojavi v spodnji polovici izdelkov. Tam je les bližje zemlji oz. napušč več ne pokrije lesa in ga dež redno moči. Barva se spere in takrat je potrebno prebarvati celoten izdelek. S tem boste ohranili enak odtenek barve čez celoten produkt. Vedeti pa morate, da je z vsakim novim barvanjem le ta temnejša. Pri nakupu zato svetujemo izbiro svetlejših odtenkov lesa. Naknadno temnjenje površine ni problem, posvetliti pa je ne moremo več.

Pri oljenju veljajo podobna pravila. Razlika je le v tem, da je olje praviloma manj odporno na večjo količino padavin. Izdelke, ki so redno izpostavljeni dežju, bo potrebno oljiti vsako leto. Če so zaščiteni oz. pod nadstreškom, pa se ravno tako lahko oljijo na 3-5 let.

Dobra olja in barve najdete v vsaki specializirani trgovini. Svetujemo pa uporabo proizvajalca BELINKA, saj imajo kvalitetne barve, ki so prilagojene za slovensko podnebje in so bile tudi izdatno testirane. Izberite sončen dan s temperaturo nad 0 stopinj, da se barva ali olje lahko posuši. Pomembno je tudi, da naslednji dan ni napovedanih padavin.

Ne pozabite tudi na….

Redno čiščenje. Kljub zaščiti, ni priporočeno, da je les dalj časa v stiku z vodo lahko zmanjša zaščito obstojnost lesa. Z rednim čiščenjem se boste temu izognili in samo uživali v pogledu na vaše lesene izdelke.